Basel verrast thuis topploeg Deportivo

Manchester United, Real Madrid, AC Milan en FC Basel hebben gisteren hun poulewedstrijden in de Champions League gewonnen. Vooral de overwinning van FC Basel baarde opzien. De Zwitserse ploeg versloeg in eigen stadion met 1-0 Deportivo La Coruña.

FC Basel had nog geen enkele wedstrijd gewonnen in poule D. De club, die wordt gesponsord door de eigenaresse van het plaatselijke poppenmuseum, Gisela Oeri, drukte Deportivo door een doelpunt van Hakin op de laatste plaats van de poule. Manchester United deed goede zaken door thuis met 2-1 te winnen van Juventus, de Italiaanse ploeg die zwaar gehandicapt was door het ontbreken tien zieke of geblesseerde spelers, zoals doelman Buffon, Salas, Di Vaio, Zambrotta, Birindelli, Thuram, Conte, Del Piero, Iuliano en Tudor.

Coach Lippi van Juventus vroeg tevergeefs uitstel bij de Europese voetbalfederatie UEFA. Manchester United is door de overwinning vrijwel zeker van de kwartfinales. United miste onder meer spelmaker Véron, maar kon wel beschikken over Beckham die zaterdag aan zijn hoofd gewond raakte nadat hij een voetbalschoen tegen zijn hoofd had gekregen die door een woedende coach Ferguson door de kleedkamer was geschopt. Zowel coach als speler haastte zich nadien te verklaren dat van een vete geen sprake was.

Al in de vierde minuut kopte United-verdediger Brown de bal uit een hoekschop voorbij invaller-doelman Chimenti. Met een subtiele voetbeweging uit een pass van Beckham verdubbelde Van Nistelrooy in de slotfase de marge. Dat fraaie doelpunt bleek hard nodig, omdat Nedved in blessuretijd zowaar nog doel trof, 2-1.

In groep C blijft AC Milan de toon aangeven. De ploeg won thuis met 1-0 van Lokomotiv Moskou. Oud-Feyenoorder Tomasson tikte na een uur de bal in het doel, 1-0.

Real Madrid trad tegen Borussia Dortmund met alle sterren aan, maar miste trefzekerheid in de eerste helft (1-1). De Duitsers openden dankzij een schuiver van Koller na een half uur verrassend de score. Vlak voor de rust maakte Raúl gelijk. Met zijn eerste treffer in de Champions League voor Real Madrid besliste Ronaldo de wedstrijd, na een voorzet van Zidane.