Advocaten willen Krekar naar Nederland halen

De Nederlandse advocaten van de Iraakse Koerd mullah Krekar willen dat hun cliënt in Nederland zijn asielaanvraag mag afwachten. Zij zullen vandaag nog een verzoek voor een voorlopige voorziening bij de rechtbank indienen.

De actie van de raadslieden is ingegeven door het plotselinge besluit van Noorwegen, gisteravond, Krekar uit te zetten naar Noord-Irak. De mullah, die sinds 1991 met zijn gezin in Oslo woont en een Noors vluchtelingenpaspoort heeft, moet volgens een woordvoerder van het Noorse ministerie van Plaatselijke en Regionaal Bestuur weg vanwege ,,overwegingen op het gebied van nationale veiligheid.'' Hij kon dat niet nader toelichten.

Krekar werd in september vorig jaar, op doorreis naar Noorwegen, op Schiphol aangehouden. Hij zat vier maanden in Nederland vast omdat Jordanië zijn uitlevering vroeg wegens drugshandel. Toen Amman dat niet kon onderbouwen, werd Krekar 13 januari hals over kop naar Noorwegen uitgezet. Hij besloot asiel aan te vragen op Schiphol, maar dat verzoek werd in twintig minuten afgewezen. De rechtbank heeft inmiddels geoordeeld dat dat ,,buitenwettelijk'' was. Justitie gaat nu opnieuw de asielaanvraag bekijken. Daartoe zou Krekar, die leider is van de islamitische Ansar al-Islam beweging, juist komende vrijdag op de Nederlandse ambassade in Oslo worden gehoord.

Een van zijn advocaten, M. Strooij, is vanochtend in de Noorse hoofdstad aangekomen. Hij kon vanochtend geen informatie geven over het tijdstip van de uitzetting van Krekar. Diens Noorse advocaat is inmiddels een beroepsprocedure begonnen tegen het besluit. De Nederlandse advocaten willen Krekar zo snel mogelijk naar Nederland halen voordat hij kan worden uitgezet.

Het is nog steeds onduidelijk wat de exacte verdenkingen tegen Krekar zijn. Volgens de VS zou hij banden met Al Qaeda hebben, maar bewijs daarvoor ontbreekt.

De advocaten van Krekar vermoeden dat de Verenigde Staten achter de verschillende gebeurtenissen zitten. Minister Donner heeft gezegd dat hij zowel tijdens Krekars aanhouding als tijdens de uitzetting contact met de Amerikanen heeft gehad. Washington heeft evenwel niet om zijn uitlevering gevraagd. Verhoren die de FBI Krekar afnam tijdens zijn detentie in Nederland, hebben niet geleid tot een concrete verdenking.