`Zus & Zo' opnieuw te zien

Na De aanslag (Fons Rademakers, 1986), Antonia (Marleen Gorris, 1995) en Karakter (Mike van Diem, 1997) maakt opnieuw een Nederlandse film kans een Oscar als `beste buitenlandse film' te winnen. Ook Zus & Zo van Paula van der Oest werd in eigen land aanvankelijk gemengd ontvangen, maar van de vier is het de film met verreweg het minste commerciële succes in eigen land, nog geen 40.000 bezoekers. Daar kan verandering in komen, nu de distributeur de film ter gelegenheid van de Oscarnominatie, en in afwachting van de uitslag op 23 maart, besloten heeft Zus & Zo in twaalf steden opnieuw uit te brengen.

In deze krant noemde redacteur Bianca Stigter Zus & Zo ,,een film die zorgt dat je je goed voelt''. Ze vergelijkt in haar recensie de `stekelige feelgood movie' met Woody Allens Hannah and her Sisters: ,,Er is meer afstand bij Allen, meer mildheid.'' Hoewel de film aan het slot drastisch van toon en genre verandert, wekt het einde toch ontroering: ,,Het lijkt of Van der Oest met haar eigen scherpte niet tevreden was [...] Het goede gevoel dat Zus & Zo veroorzaakt duurt [...] onvermengd maar kort; het gaat al gauw weer onder. Maar het is er wel geweest.''

In een interview (Cultureel Supplement, 3 mei 2002) zei Van der Oest met haar actrices vooraf naar Amerikaanse genrefilms te hebben gekeken: ,,Ik wilde een niet al te subtiele comedy maken. De dialogen zijn bij voorbeeld heel snel: tak-tak-tak.'' Ook de timing is bewust Amerikaans: ,,Er is een scène waarin Sylvia Poorta iets ergs te horen krijgt, en dan pakt ze een kopje en kijkt zo neutraal mogelijk in de verte. In Amerika vinden ze dat leuk, maar hier voelt het publiek zich er een beetje ongemakkelijk bij.''

De internationale remake-rechten van Zus & Zo werden al vorig jaar aan een Amerikaanse maatschappij verkocht. De film is op kleine schaal eerder deze maand in de VS uitgebracht. Hier is hij vanaf morgen weer te zien in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Breda, Nijmegen, Enschede, Lelystad, Zoetermeer, Wageningen en Hulst.

Zus & Zo. Regie: Paula van der Oest. Met: Sylvia Poorta, Monic Hendrickx, Anneke Blok, Jacob Derwig, Halina Reijn, Theu Boermans, Jaap Spijkers, Annet Nieuwenhuijzen.