Wachten op operatie die dan mislukt

Jésica Santillán, een 17-jarige long- en hartpatiënt uit Mexico, viel zo vaak flauw dat haar ouders kozen voor een behandeling in de Verenigde Staten. Daar zouden de artsen ,,sneller en beter'' zijn. Maar het Amerikaanse ziekenhuis waar het meisje uiteindelijk kon worden behandeld, heeft zich inmiddels tegenover haar ouders moeten verontschuldigen: Jesicá is in coma geraakt omdat haar per ongeluk een donorhart en donorlongen zijn gegeven met een bloedgroep die niet de hare is.

,,We hebben hier de afgelopen dertig jaar duizenden transplantaties gedaan'', zegt William Fulkerson, directeur van het Academisch ziekenhuis van Duke University in Durham, Norh Carolina. ,,Dit is nog nooit gebeurd.'' Hoe de fout precies kan zijn gemaakt wil hij pas kwijt wanneer eigen onderzoek is afgerond.

Het Mexicaanse meisje, dat nog een paar dagen te leven heeft, kreeg 7 februari een hart en een paar longen van een donor met bloedgroep A. Jesicá heeft bloedgroep O. Haar lichaam wees de organen onmiddellijk af en inmiddels wordt ze kunstmatig in leven gehouden. De familie van het meisje doet nu wanhopige pogingen om alsnog een gepaste donor te vinden. Maar die zijn schaars.

Moeder en dochter Santillán vertrokken drie jaar geleden uit Mexico in een poging hulp te zoeken. De gezondheid van Jesicá was vanaf haar geboorte al een probleem, maar haar situatie werd slechter. De Santilláns, die de grens werden over gesmokkeld, begonnen een bestaan als illegalen. Toen zij uiteindelijk een oproep kregen ging het Jesicá beter dan ooit, zeggen familieleden. Zij zou zich sterk hebben gevoeld en hebben overwogen het zonder operatie te stellen.

Volgens de artsen is het niet mogelijk eenmaal verwijderde organenen terug te zetten. ,,Die zijn er te slecht aan toe.''