VS werken intensief aan nieuwe resolutie

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië werken intensief aan een nieuwe VN-resolutie, die gebruik van geweld tegen Irak goedkeurt als Bagdad niet ontwapent. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, en diens plaatsvervanger, Armitage, voerden gisteren overleg met onder anderen Britse collega's over de tekst van een nieuwe resolutie. Mogelijk komt het ontwerp eind deze week of begin volgende week in omloop. De timing wordt bepaald na overleg met de bondgenoten, zei het Witte Huis gisteren. Volgens regeringsfunctionarissen kan het nog twee weken duren voordat de resolutie in stemming wordt gebracht.

In de tussentijd zal de tekst naar verwachting nog worden aangepast. Om rekening te houden met vooral Frankrijk zouden de VS en Groot-Brittannië ernaar streven de dreiging met `ernstige gevolgen' uit de laatste resolutie te herhalen, en niet expliciet op te roepen tot militaire actie. De Franse president, Chirac, zei maandag tegen een tweede resolutie te zijn.

De Amerikaanse president Bush zei gisteren dat de internationale anti-oorlogsdemonstraties van afgelopen weekeinde hem niet op andere gedachten hebben gebracht. ,,Ik ben het met alle respect niet eens'' met degenen ,,die Saddam Hussein niet als een bedreiging zien'', zei Bush in zijn eerste reactie op de demonstraties.

,,Democratie is iets prachtigs'', aldus Bush. Maar als hij zich zou laten leiden door protesten ,,is dat zoiets als zeggen dat ik beleid maak op basis van een focus-groep. De taak van een leider is beleid maken op basis van de veiligheid van de mensen''. ,,Oorlog is mijn laatste keuze, maar het risico van niets doen is zelfs een slechtere optie'', zei Bush. Hij verwelkomde de harde verklaring van de EU-top aan het adres van Bagdad van afgelopen maandag. De Amerikaanse regering stuurde gisteren nog eens 28.000 troepen naar de Golfregio, waar de VS al zo'n 250.000 man naartoe hebben gezonden.

In een open zitting van de VN-Veligheidsraad, aangevraagd door de niet-gebonden landen, spraken veel VN-lidstaten zich gisteren uit tegen een oorlog en vóór een voortzetting van de wapeninspecties. Gisteren spraken 27 ambassadeurs, vandaag nemen er 29 het woord. ,,Alle landen in de regio met uitzondering van Israël doen een oproep om oorlog met Irak te voorkomen'', zei de vertegenwoordiger van de Arabische Liga. Australië en Japan steunden de harde lijn van de VS, gedeeltelijk bijgevallen door Peru en Argentinië. De andere 23 landen die gisteren spraken, zoals Zuid-Afrika, Brazilië, Nieuw Zeeland, Oekraïne, Wit-Rusland, Griekenland, India, Cuba en landen in het Midden-Oosten als Iran en Algerije drongen aan op vreedzame ontwapening van Irak en vroegen om meer inspecties.

De NAVO heeft vanochtend besloten AWACS-radarvliegtuigen, Patriot-raketsystemen en chemische en biologische eenheden naar Turkije te sturen voor bescherming van dat land tijdens een oorlog met Irak. Het besluit werd genomen in het defensie planning comité, waarin `dwarsligger' Frankrijk geen zetel heeft. Dit NAVO-comité keurde zondag na een impasse van een maand door verzet van Frankrijk, Duitsland en België de planning voor stationering goed. ,,De solidariteit van de alliantie heeft gezegevierd'', zei de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Burns vanochtend.