Vrouwen spelen luchtgitaar in hilarische cabaretshow

Wat te doen als de man te licht geschapen is? Wegwezen natuurlijk: ,,Het is toch een beetje alsof je met kabouter Spillebeen ligt te wippen.'' Wat te doen als de man te zwaar geschapen is? Ook wegwezen natuurlijk: ,,Toen hij zijn broek liet zakken, heb ik meteen mijn schoenen weer aangetrokken.'' In Onder vrouwen van het Noord Nederlands Toneel praten drie vriendinnen over seks en over de tekortschietende man, ,,met zijn lepe kop en dat hanglijf''.

De show ontstond in 2001 als reactie op Onder mannen, een harde voorstelling (geplagieerd van Neil LaButes film In the Company of Men) over twee kantoorballen die een dove typiste vernederen. Door het thema en de cabareteske vorm doet Onder vrouwen echter meer aan de Vagina monologen denken, hoewel het sentimentele, moralistische en therapeutische van die show hier gelukkig ontbreekt. De drie hinten ook naar vrouwenseries over dolende dertigers als Sex and the City. De show was vorig seizoen slechts twee weken in Groningen te zien, nu gaat de voorstelling op tournee.

Wimie Wilhelm, Margôt Ros en Bodil de la Parra bedachten zelf een theatrale cabaretshow met losse nummers die slechts thematisch met elkaar verbonden zijn. Er is ruimte voor een aandoenlijk potje voetbal, schaamteloos flauwe moppen (,,wat is het verschil tussen een man en ET? ET belt wél naar huis''), en veel popnummers. De vrouwen zingen Staying Alive van The Bee Gees, Three Times a Lady van The Commodores, en behandelen de neuk-top-10, waarin Marvin Gayes Sexual Healing en Ravels Bolero hoog scoren. Een band van drie mannen vult alles muzikaal lekker op.

De personages van Wilhelm en Ros hebben veel eigenschappen die aan mannen worden toegeschreven: ze drinken wijdbeens bier uit flesjes, praten over voetbal, spelen luchtgitaar, bluffen over seksuele successen, en trachten de liefde te bezweren door hem banaal en cynisch te beschimpen. Het personage van De la Parra staat daar tegenover als het clichébeeld van de vrouw: ze is stiller, zachter, ze is trouw aan haar man, ze droomt van langs het strand wandelen, trouwen en een baby. Met haar liefdesgeluk verraadt ze de sisterhood van ongelukkige vrouwen. Paars van afgunst nemen haar vriendinnen wraak.

De show is verfrissend grof en bij vlagen hilarisch. Vooral Wimie Wilhelm toont zich een groot comédienne. Met haar nuchtere, lage stem, rauwe voordracht en grote lijf (,,voor deze rol ben ik speciaal vijftien kilo aangekomen'') is ze de hardste maar ook de meest tragische van de drie.

Hoewel de drie wraakgodinnen vreselijke dingen over mannen zeggen, hoeft de kleine mannelijke minderheid in het publiek zich niet aangevallen te voelen. De aanval is daarvoor te algemeen, en het geschetste mannenbeeld te clichématig. Uiteindelijk zetten de vrouwen vooral zichzelf te kijk; als wanhopige, eenzame wezens, snakkend naar liefde.

Voorstelling: Onder vrouwen, door het Noord Nederlands Toneel. Gezien 19/2 in de Machinefabriek Groningen. Aldaar t/m 22/2. Tournee t/m 13/4. Inl: 050-3113388 of www.nnt.nl

    • Wilfred Takken