Van der Moolen ziet winst terugvallen

Effectenhuis Van der Moolen heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar zijn resultaat fors zien teruglopen. De winst uit gewone bedrijfsuitoefening daalde tot 16,8 miljoen, tegen 27,6 miljoen euro in hetzelfde kwartaal van 2001.

Dat heeft Van der Moolen vanmorgen bekendgemaakt. Het Amsterdamse bedrijf heeft last van het negatieve beursklimaat. Het verdient zijn geld als marketmaker, die voor beleggers orders uitvoert en de markt in stand houdt door continu prijzen af te geven.

Als gevolg van forse afschrijvingen op Amerikaanse optiebedrijven, nam de voorlopige nettowinst (na afschrijvingen) in het laatste kwartaal verder af. De waardevermindering van de optieactiviteiten in de Verenigde Staten, de optiehandelaar Cohen, Duffy, McGowan, duwden de nettowinst met 10,1 miljoen euro omlaag, waardoor de uiteindelijke winst uitkwam op 6,7 miljoen euro.

Het bedrijf verwacht voor heel 2002 een winst uit gewone bedrijfsuitoefening van 68,6 miljoen euro. In 2001 bedroeg die nog 100,7 miljoen euro.

Van der Moolen denkt dat, wanneer het marktklimaat hetzelfde blijft, de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening in het eerste kwartaal lager zal uitkomen dan de 16,8 miljoen in het vierde kwartaal van 2002. Met het oog op de ontwikkeling op de valutamarkten en de sterke afhankelijkheid van Amerikaanse winsten, heeft het effectenhuis besloten de verwachte nettowinst die in dollars wordt behaald, af te dekken.

Ook maakte het bekend eigen aandelen te gaan inkopen. Het gaat om maximaal 2,3 miljoen stukken, die gebruikt worden voor aandelenoptieplannen voor directie en personeel.

In het vierde kwartaal waren de totale opbrengsten ruim 77 miljoen euro, een daling van 10 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2002 en van 13 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2001.