Topambtenaar van onderzoek gehaald

Demissionair minister De Geus (Volksgezondheid, Welzijn, Sport) heeft zijn topambtenaar R. Bekker de leiding over een onderzoek naar fraude in de gezondheidszorg ontnomen. Hij gaat een externe deskundige voor de zogenoemde risicoanalyse aanstellen.

De Geus riep gisteren secretaris-generaal Bekker op het matje naar aanleiding van het feit dat de minister verkeerd was ingelicht over de datum van een brief die Bekker naar het ministerie van Justitie had gestuurd over fraude in de zorgsector. In de brief stelde Bekker dat er weinig kans was op fraude. Volgens het ministerie van VWS was door een tikfout ten onrechte de indruk gewekt dat deze brief al in januari 2001 was gestuurd. In werkelijkheid was dit in januari 2002. De Geus hield op advies van Bekker zaterdag in het televisieprogramma Nova vol dat het 2001 was geweest. Maandag moest hij hierop terugkomen. De datum is van belang omdat in de loop van 2001 onderzoeken werden gedaan waaruit bleek dat er wel op grote schaal fraude gepleegd wordt.

De Geus heeft Bekker gisteren ,,kritisch toegesproken''. Het was volgens De Geus ,,een goed gesprek''. Hij verklaarde gistermiddag nog alle vertrouwen in Bekker te hebben. Hij heeft hem wel opgedragen uit te zoeken wat er nu precies met de brief is gebeurd, welke ambtenaren op welk moment op de hoogte waren van de zorgfraude en waarom de minister daar pas zo laat van op de hoogte is gebracht.

Kamerlid Wilders (VVD) heeft gisteren in de Tweede Kamer een brief van De Geus over de affaire gevraagd. Hij wil binnen een week van de minister weten hoe die denkt over het functioneren van Bekker. De Geus zegde de Tweede Kamer de risicoanalyse onlangs toe, nadat door twee uitgelekte rapporten de zorgfraude in het nieuws kwam.