Tien jaar cel voor doodslag in Hoorns cafe

De 38-jarige Nico V. uit Hoorn is gisteren door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor doodslag. Hij heeft op Koninginnedag 2002 de 36-jarige Amsterdammer E. Dahhouch doodgeschoten in café De Volendammer in Hoorn. De officier van justitie had twaalf jaar cel geëist. V. schoot het slachtoffer van dichtbij neer, terwijl het café vol met mensen stond. De man overleed in een ziekenhuis. V. is eerder veroordeeld wegens poging tot doodslag, wapenbezit en openlijke geweldpleging. De officier noemde hem een gevaarlijke beroepscrimineel. De veroordeling is gebaseerd op getuigenverklaringen. Justitie had in deze zaak geen technisch bewijs weten te verzamelen. Ook stuitte de politie tijdens het onderzoek op het probleem dat aanvankelijk niemand een belastende verklaring durfde af te leggen uit angst voor represailles. De rechtbank heeft een lagere straf opgelegd, omdat de politie op onderdelen onzorgvuldig heeft gehandeld.