Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Gesprek met een kleinzoon van een vrouw die op het doek `De aardappeleters' van Vincent van Gogh is afgebeeld. Hij vertelt over de invloed die het schilderij op het leven van zijn oma en zijn vader heeft gehad. Van Gogh, nu gevierd kunstenaar, werd tijdens zijn leven als schilder volkomen genegeerd. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Aandacht voor de hbo-fraude en een reactie van staatssecretaris Nijs. Verder het onderzoek over de aanleg van Betuwelijn en de vraag aan commissaris van de koningin in Gelderland J. Kam

minga of het zinvol is met de bouw door te gaan. Ned.3, 22.20-23.17u.

DOCUMENTAIRE

Reisverhalen: In loving memory. Over de tientallen bankjes met naamplaatjes met opdrachten aan overledenen langs de spoorlijn tussen het Engelse Leeds en Carlisle. Regisseur Peter Delpeut vermengt het verhaal van de bankjes met de geschiedenis van de spoorlijn. Ned.1, 22.50-23.52u.

VPRO's Import: Dead in the water. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.58-0.55u.

AMUSEMENT & KUNST

Het uur van de wolf: Een echte Andy Warhol. Reportage over de begin vorige eeuw niet naar Amerika geëmigreerde familieleden van beeldend kunstenaar Andy Warhol in Slowakije. Pas na de val van de muur ontdekte zijn familie dat Warhol een beroemde kunstenaar was en geen huisschilder. De koffer met tekeningen die hij ooit stuurde was toen allang verloren gegaan. Ned.3, 20.35-21.30u.

De dubbelganger. Acteur Reinout Bussemaker tracht vermomd als binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie mensen op het verkeerde been te zetten. Gisteren in de rubriek tv-vooraf door Dik Rondeltap besproken. Ned.3, 23.17-23.58u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd tussen Manchester United en Juventus in de Champions League. Na deze wedstrijd een uitgebreide samenvatting van Real Madrid tegen Dortmund. Ned.2, 20.25-23.52u.

FILM

The Deep End of the Ocean (Ulu Grosbard, 1999, VS). Geflopt vehikel voor Michelle Pfeiffer heeft zo zijn tv-filmachtige kwaliteiten en houdt sentimentaliteit verdienstelijk buiten de deur. Pfeiffer herkent in jochie haar eigen zoontje, dat negen jaar eerder als peuter spoorloos verdween. Bijrollen van Treat Williams, Whoopi Goldberg. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

Twins (Ivan Reitman, 1988, VS). Formulekomedie brengt Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito samen als genetisch gemanipuleerde tweelingbroers. V8, 20.30-22.20u., met reclame.

City of Industry (John Irvin, 1996, VS). Onderhoudende moderne film noir over de wraak van de ervaren beroepscrimineel Harvey Keitel op een jonge collega die na een geslaagde kraak twee maten vermoordde. Weduwe Famke Janssen helpt hem een handje. Bescheiden vakman Irvin verrast met Hopperiaanse stadslandschappen. RTL5, 22.25-0.10u., met reclame.

Benji (Joe Camp, 1974, VS). Uiterst succesvolle familiefilm waarin het gelijknamige bastaardhondje kinderen redt uit handen van boeven. Kreeg twee vervolgfilms. Morgen, BBC2, 12.00-13.30u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met illustrator en schrijver Frank Dam over zijn bundel met portretten van 36 beatmeisjes. De levensschetsen van deze meisjes waren eerder op de achterpagina van deze krant te lezen. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van tekenaar Robbie Cornelissen in Utrecht en een internetverkenning door J.P. Guépin een gesprek met vredesactivist Gerard van Alkemade over zijn biografie over Kees Koning en de komende oorlog in Irak. Na elven journalist Arjan Visser over zijn boek De laatste dagen, waarin godsdienstwaanzin een rol speelt. En troubadour Phil Elvrum treedt op. 747AM, 22.02-24.00u.

Met het oog op morgen. In de laatste vijf minuten van de uitzending geeft producent/presentator Harry de Winter zijn mening over een eventuele oorlog in Irak. Radio 1, 23.04-24.00u.

Knetterende letteren. Onder meer een discussie over de vraag of de in het Frans verschenen roman Zabiba en de koning van Saddam Hussein in het Nederlands moet worden vertaald. Verder een gesprek met columnist Jan Blokker over zijn bundel met verzamelde columns uit de Volkskrant en de hem toegekende Gouden Ganzenveer 2002 voor zijn bijdrage aan de Nederlandse cultuur. Morgen, 747AM, 14.40-16.00u.