Solide cijfers UBS

Peter Wuffli zal zich wel afvragen wat hij heeft gezegd nu er blijkbaar zoveel mensen van zijn woorden zijn geschrokken. Beleggers zien al enige tijd aankomen dat de Europese banken een mager jaar tegemoet gaan. De bestuursvoorzitter van UBS heeft hun bange vermoedens slechts bevestigd. Hij verwacht dat de Zwitserse bank in het eerst halfjaar geen omzetgroei zal verwezenlijken en zegt dat het onmogelijk is te weten wat er in de tweede helft van het jaar zal gebeuren, gezien het vooruitzicht van een oorlog. Dat is bijna het meest voor de hand liggende wat hij had kunnen zeggen.

Niettemin werden de bankaandelen, waaronder die van UBS, in de uitverkoop gedaan na Wuffli's nuchtere relaas.

Maar UBS kan het zich tenminste veroorloven somber te zijn. Terwijl andere banken zich bezorgd afvragen of ze wel genoeg kapitaal achter de hand hebben, beschikt UBS over voldoende reserves om nog eens voor 5 miljard Zwitserse frank aan eigen aandelen terug te kopen. En terwijl veel branchegenoten kampen met snel stijgende lasten wegens oninbare leningen, is UBS er in het vierde kwartaal in geslaagd om netto 11 miljoen Zwitserse frank terug te winnen aan in het verleden getroffen kredietvoorzieningen.

Wuffli wijst erop dat de voorzieningen dit jaar waarschijnlijk weer zullen stijgen. Maar de solide staat van dienst van UBS op dit gebied tot nu toe is een deel van de verklaring waarom het aandeel verhandeld wordt op een niveau van meer dan twaalfmaal de verwachte winst, een flinke premie van 15 procent ten opzichte van de rest van de sector.

Toch moet die premie zich ook in de toekomst blijven rechtvaardigen. Als de voorzieningen bij andere banken over hun hoogtepunt heen zijn, terwijl ze bij UBS op het punt staan te stijgen, dan moet de premie straks op een andere basis rusten, bijvoorbeeld op de groeivooruitzichten van UBS. Maar in dat opzicht is het beeld diffuus. De divisie voor vermogensbeheer lijdt verlies, terwijl de zakenbankdivisie marktaandeel verovert, evenals de Europese divisie voor particuliere bankzaken en de beursmakelaar PaineWebber.

UBS hoopt dat het vasthouden van deze terreinwinst tijdens de inzinking de bank een voorsprong zal geven als het herstel intreedt. De hoge waardering van het aandeel weerspiegelt de bewezen soliditeit van UBS in het recente verleden, maar beleggers beginnen nu ook te betalen voor groei die nog moet komen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • John Paul Rathbone