Sensational

Als 15-jarige was Sensational, die toen nog Torture heette, in kleine kring berucht omdat hij kon rappen op de experimentele elektronische muziek van Karlheinz Stockhausen. Hij zat een tijdje bij de gerenommeerde Jungle Brothers ten tijde van hun vergeten meesterwerk J. Beez Wit The Remedy en begon vervolgens aan een reeks soloplaten waarvoor de term lofi-hiphop zou moeten worden uitgevonden. Op zijn debuut, Loaded With Power, rapte hij bij gebrek aan zoiets essentieels als een microfoon in een koptelefoon.

Op zijn vijfde album Natural Shine is het zo erg niet gesteld, maar Sensationals opvattingen over hiphop houden hem nog altijd ver beneden de underground-grens. Samples en andere versierselen zijn er bijna niet: een kale, donkere drumcomputertrack en wat dreigende geluiden, daar heeft hij genoeg aan om zijn af en toe in pure waanzin ontsporende woordenstromen in een unieke, gefragmenteerde `flow' over neer te leggen. Wat op papier nogal minimaal dreigt te klinken, is in de praktijk een complex en indringend spel van langs elkaar schurende lagen. Hiphop voor de hersenpan.

Sensational: Natural Shine (Wordsound WSCD044) distr. Konkurrent

    • Jacob Haagsma