Scherpe stijging van werkloosheid

De werkloosheid in Nederland is de afgelopen maanden zeer sterk gestegen. In de maanden november, december en januari waren gemiddeld 321.000 mensen werkloos, 73.000 meer dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit cijfers over de werkloze beroepsbevolking, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen heeft gepubliceerd. ,,Deze stijging is hoog. We moeten terug naar de jaren '93 en '94, toen de economische groei ook terugviel, om een stijging van dezelfde omvang te vinden'', zei CBS-directeur W. van Nunspeet in een toelichting. Alleen tijdens de economische crisis begin jaren tachtig nam de werkloosheid sneller toe.

Het afgelopen halfjaar zijn er 5.000 werklozen per maand bijgekomen. ,,Werkloosheid komt te paard en gaat te voet'', lichtte Van Nunspeet toe. De werkloosheid ligt nu op 4,3 procent van de beroepsbevolking, tegen 3,4 procent een jaar geleden. Volgens de Europese definitie ligt de Nederlandse werkloosheid op 2,6 procent, waarmee Nederland binnen de Europese Unie nog steeds een zeer lage werkloosheid heeft. ,,Het niveau van de werkloosheid ligt ook veel lager dan bijvoorbeeld tijdens de stijging begin jaren negentig'', zei Van Nunspeet.

Eerder deze maand sloeg het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), het voormalige Arbeidsbureau, alarm met cijfers over de snel toenemende werkloosheid. ,,Ons globale beeld komt overeen met dat van het CWI'', bevestigde Van Nunspeet. De CWI-cijfers zijn absoluut wel hoger dan die van het CBS, doordat beide instanties andere definities hanteren.

De werkloosheid stijgt nu veel sterker onder mannen dan onder vrouwen. Van de 73.000 nieuwe werklozen zijn 63.000 man en 10.000 vrouw. Dat komt volgens het CBS door de snelle afname van de werkgelegenheid in de nijverheid (onder meer automatisering), waar veel mannen werken. Vooral mannen tussen 25 en 44 jaar zijn getroffen door werkloosheid. In deze leeftijdsgroep steeg het aantal werklozen met 40.000, een verdubbeling in een jaar tijd.

De werkgelegenheid in zorg en onderwijs, waar veel vrouwen werken, is redelijk op peil gebleven. Mede daardoor zijn er nu meer werkloze mannen dan vrouwen: 165.000 om 156.000. Dit verschijnsel heeft zich het laatst voorgedaan in de eerste helft van de jaren tachtig, toen er in drie jaar tijd 350.000 werklozen bijkwamen.