Predikant gevonnist wegens genocide

Het Rwanda-tribunaal in het Tanzaniaanse Arusha heeft vanmorgen de 78-jarige predikant Elizaphan Ntakirutimana en zijn 45-jarige zoon Gérard die arts is, veroordeeld voor hun aandeel in de genocide negen jaar geleden in Rwanda. Het was voor het eerst dat een geestelijke schuldig werd bevonden. De zoon kreeg 25 jaar cel omdat hij zelf actief betrokken was bij het moorden. De vader kwam er af met 10 jaar gevangenisstraf. Daarbij is rekening gehouden met zijn zwakke gezondheid. Bij de genocide kwamen binnen honderd dagen naar schatting 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven.

Vader en zoon Ntakirutimana waren tijdens de genocide van 1994 actief in het westelijke district Kibuye. In deze regio vielen de meeste slachtoffers en duurde de volkerenmoord het langst. De twee worden schuldig geacht aan de dood van ongeveer zesduizend Tutsi's, die op uitnodiging van de predikant van de Pinkstergemeenste een veilig heenkomen hadden gezocht op een erf met een kerk en ziekenhuis.

Op 15 april 1994 schreven zes dominees en een leraar onder de zesduizend vluchtelingen een brief aan predikant Ntakirutimana: ,,We willen u informeren dat wij en onze families morgen zullen sterven. We vragen u om namens ons bij de burgemeester te bemiddelen.'' De volgende dag werden de meeste van de zesduizend vluchtelingen afgeslacht door Rwandese regeringssoldaten en milities.

Volgens ooggetuigen leidden de dominee en zijn zoon de aanval op de ongewapende vluchtelingen. De twee hebben deze aanklacht ontkend, evenals de beschuldiging dat de dominee invloedrijk was in de regio en hij de burgemeester had kunnen ompraten. Dokter Gérard Ntakirutimana werkte in het ziekenhuis bij de kerk en mishandelde volgens ooggetuigen gewonde Tutsi's.

Na 16 april trokken vader en zoon Ntakirutimana naar het dorpje Gishyita bij de Bisesero-bergen. Hier gingen de moorden op Tutsi's door tot de allerlaatste dag van de drie maanden durende genocide. De dominee en dokter voerden volgens ooggetuigen de milities aan. Tot de Fransen op 1 juli met helikopters in de bergen landden en de genocide eindigde. De eerste journalisten telden ten minste driehonderd doden in de omgeving van enkele vierkante kilometers. Eén van de zwaar gewonde overlevenden zei destijds dat er vroeger tienduizend Tutsi's in de bergen woonden van wie er nog duizend in leven waren.

Dominee Ntakirutimana vluchtte naar Amerika, dat hem in 2000 uitleverde aan het VN-tribunaal in Arusha. Zijn advocaat, de voormalige Amerikaanse minister van Justitie Ramsey Clark, noemde de dominee een pacifist ,,die nog niet de nek van een kip zou kunnen omdraaien''.

Een andere verdachte van de genocide, luitenant Ildephonse Hategekimama, werd gisteren door Congo uitgeleverd aan het tribunaal. Hij zou hebben aangezet tot moord en plundering.