Postbode wordt parttimer

Post- en koeriersbedrijf TPG heeft na maandenlang overleg een principe-overeenkomst bereikt met de vakbonden over een nieuwe CAO. Het akkoord maakt de weg vrij voor TPG om 9.000 traditionele postbodes te vervangen door postbezorgers die een groot deel van de taken van de postbode zullen overnemen.

De 9.000 postbodes zullen de komende tien jaar worden vervangen door 20.000 deeltijd-werknemers. TPG verwacht dat de vervanging via natuurlijk verloop kan worden geregeld en dat er geen ontslagen nodig zijn.

De functie van postbezorger is nieuw binnen TPG en is ontstaan door de steeds verdergaande automatisering van de postsortering. De postbezorger, een dagelijkse functie die drie tot vier uur in beslag neemt, zal de bezorging van de gewone postbode overnemen. Er blijven 11.000 traditionele postbodes over die zich zullen toeleggen op de sortering van post en de levering van speciale bestellingen zoals aangetekende brieven en pakketjes.

Momenteel heeft TPG 25.000 postbodes in dienst. Behalve de vervanging van 9.000 werknemers zal het totaal aantal postbodes nog eens met 5.000 worden teruggebracht. Ook dit kan volgens TPG via natuurlijk verloop. De reorganisatie is nodig om de vaste kosten drastisch naar beneden te brengen. TPG vreest dat het postvolume de komende jaren met 20 procent zal dalen, mede door internet.

Het plan om de postbezorgers aan te nemen werd vorig jaar gelanceerd door TPG, maar kon nog niet worden gestart omdat er geen CAO was. Het bedrijf lag maandenlang overhoop met de vakbonden, die wilden dat de nieuwe bezorgers een salaris zouden krijgen dat boven het minimumloon lag. Het akkoord voorziet nu in een basissalaris dat 10 procent boven het minimumloon ligt. Verder is er een pakket secundaire arbeidsvoorwaarden en kunnen postbezorgers doorgroeien binnen het voormalige staatsbedrijf.

De bonden stemden ook in met een CAO die de belangrijkste arbeidsvoorwaarden regelt voor alle TPG-werknemers in Nederland. Voor in totaal zes onderdelen van het bedrijf gaan aparte regelingen gelden. De bonden leggen het akkoord binnenkort voor aan hun leden. Met zo'n 60.000 werknemers is TPG de grootste particuliere werkgever in Nederland. Wereldwijd heeft het bedrijf 143.000 werknemers in dienst in zestig landen.