Ontslag `JSF-directeur' Stork na binnenhalen order Lockheed

Directeur Kier Vis van Fokker Defense Marketing, onderdeel van de luchtvaartdivisie van Stork, heeft ontslag genomen. Vis speelde voor het technisch conglomeraat Stork, dat in 1996 de niet failliete onderdelen van vliegtuigbouwer Fokker heeft overgenomen, een belangrijke rol bij het binnenhalen van de miljoenenorder voor het meebouwen aan het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF).

Als voorzitter van het NIFARP, de club van bedrijven die participeren in de JSForder, voerde hij de lobby aan die het vorige kabinet ervan probeerde te overtuigen dat Nederland moest meedoen aan het JSF-project. Uitgerekend op het moment dat Vis vertrekt, staat de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin op het punt een overeenkomst voor deze deal te tekenen met Stork. Het JSF-project is momenteel overigens onderwerp van gesprek in de informatiebesprekingen. De PvdA, die altijd kritisch was over de JSF wegens de hoge overheidsinvesteringen, heeft de zaak opnieuw aan de orde gesteld.

Stork raakt met Vis een belangrijke schakel kwijt voor zijn defensieactiviteiten. ,,Vis was bij Fokker al de grote verkoper van militaire spullen'', zegt een oud Fokker-directeur. ,,Een ervaren jongen op dit terrein.'' Stork zegt zich niet bewust te zijn van ,,verschil van inzicht tussen het bedrijf en Vis over het te voeren beleid''. Andere betrokkenen speculeren echter wel degelijk over problemen tusen Vis en zijn broodheer. ,,Er bestaan nog steeds grote cultuurverschillen tussen de oud Fokker-mensen die bij Stork Aerospace werken en andere Stork-divisies. Als je de voormalige Fokker-mensen vergelijkt met het Intercontinental Hotel dan zijn die jongens van Stork het Van der Valk'', zegt een voormalig Fokker-directeur die zelf met verschil van inzicht bij Stork is weggegaan.

Vis was een protegé van oud Stork-topman Aad Veenman, die de nieuwe bestuursvoorzitter van de Nederlandse Spoorwegen is geworden. Ingewijden sluiten niet uit dat de nieuwe topman Sjoerd Vollebregt de bezem door Aerospace wil halen en in Vis een te dominante tegenstander zag. Vis zelf maakt van zijn vertrek geen drama. Hij krijgt geld mee en verlaat het bedrijf zonder een onvertogen woord, net als Veenman bij zijn vertrek naar de NS in november vorig jaar.