Nu te zien... onzichtbare Japanner

Altijd al eens onzichtbaar willen zijn? Volgens een Japanse uitvinder kan het, als je maar over de juiste apparatuur beschikt.

Susumu Tachi van de Universiteit van Tokio heeft een jas ontwikkeld waar je dwars doorheen kijkt. Geen tovenarij, maar slimme technologie.

Op de achterkant van de jas, gemaakt van een reflecterende stof, is een kleine camera gemonteerd die het beeld achter de drager ervan op de jas projecteert. Wie door een speciale zoeker kijkt, ziet een gedeeltelijk `onzichtbare' jassendrager; het beeld achter hem blijft ononderbroken zichtbaar.

Doel van het Japanse onderzoek is niet om Harry Potter te evenaren. Tachi wil het beeld dat door objecten aan het zicht wordt onttrokken weer zichtbaar te maken. Op die manier zouden artsen door hun handen heen kunnen kijken wanneer zij aan het opereren zijn, piloten door de bodem van hun toestel kunnen kijken tijdens de start of landing en ruimten zonder ramen het zicht op de omgeving binnenskamers kunnen halen zonder dat dat van buitenaf is te zien.

,,Virtual reality of `optische werkelijkheid' bestaat meestal uit beelden die door computers zijn gecreëerd. Ze hebben niets met de echte omgeving te maken. Wat wij proberen te doen is optisch waarneembare zaken in de echte omgeving plaatsen'', aldus Tachi over zijn uitvinding.

Hoewel het onderzoek van Tachi zich nog in een experimentele fase bevindt, hoopt hij samen met zijn studenten binnen enkele jaren commercieel haalbare `onzichtbaarheid' op de markt te brengen.