Nicolaï: uithaal Chirac verkeerd

,,Onbegrijpelijk en ook ironisch'', noemt demissionair staatsecretaris Atzo Nicolaï (Europese Zaken) de uithaal van de Franse president Chirac naar kandidaat-lidstaten van de Europese Unie en de NAVO.

Chirac zei maandagavond na afloop van een speciale Europese top dat de kandidaat-lidstaten beter hun mond hadden kunnen houden dan zich achter de Amerikaanse Irak-politiek te scharen. Daarmee zouden ze zich ,,niet erg verantwoordelijk'' hebben gedragen jegens de EU en hun toetreding tot de Unie op het spel hebben gezet.

Volgens Nicolaï, dezer dagen op werkbezoek in Roemenië en Bulgarije, zijn Chiracs uitlatingen in beide landen hoog opgenomen. Ook in andere Oost-Europese landen is er met verontwaardiging kennis van genomen. Nicolaï kwalificeert Chiracs opmerkingen als ,,zeer ongelukkig; zoiets werkt averechts''. De reactie van de Nederlandse staatssecretaris was gisteravond de opening van het Bulgaarse tv-nieuws.

`Onbegrijpelijk' zijn de uitlatingen van de Franse president volgens Nicolaï, omdat ,,er geen enkel verband is tussen toetreding tot de Unie en de Irak-politiek''. `Ironisch' zijn ze volgens de staatssecretaris, omdat ,,het uitgerekend Frankrijk is dat altijd nadrukkelijk ruimte claimt voor nationaal buitenlands beleid, maar andere landen dat recht kennelijk wil ontzeggen. Dat valt niet te rijmen.''

In het zicht van de referenda die dit voorjaar in kandidaat-landen over toetreding tot de EU worden gehouden, zijn de uitlatingen van Chirac gevaarlijk en koren op de molen van de eurosceptici in Oost-Europa, schrijft de Tsjechische politieke analist Jiri Pehe vandaag op de opiniepagina van deze krant.

ACHTERGROND: pagina 5

OPINIE: pagina 7