Mugabe arriveert in Parijs ondanks reisverbod van EU

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe is vanmorgen met een regeringsdelegatie in Parijs gearriveerd ondanks het reisverbod dat de Europese Unie tegen hem en 71 van zijn naaste medewerkers had uitgevaardigd.

Dat kan omdat de Europese Unie gisteren de sancties tegen Zimbabwe weliswaar met een jaar heeft verlengd, maar Frankrijk meteen een ontheffing heeft gegeven. President Robert Mugabe van Zimbabwe kan daardoor morgen en overmorgen toch deelnemen aan de Frans-Afrikaanse top in Parijs. Een aantal Afrikaanse landen had gedreigd weg te blijven als Zimbabwe niet mocht komen.

De Britse mensenrechtenactivist Peter Tatchell heeft aangekondigd dat hij een Franse rechtbank zal vragen om een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen Mugabe omdat hij de VN-conventie tegen martelingen geschonden heeft.

Groot-Brittannië is fel tegen de aanwezigheid van Mugabe in Frankrijk omdat daarmee zijn internationale isolement wordt doorbroken. De Britten stemden toch met de ontheffing in omdat alleen op die manier Franse steun te winnen was voor verlenging van de sancties. Volgens de Fransen biedt de top in Parijs een prima gelegenheid om de mensenrechtensituatie in Zimbabwe aan te kaarten.

De oppositie in Zimbabwe vindt het belachelijk dat Mugabe aan de Frans-Afrikaanse top mag meedoen. ,,Alsof Saddam Hussien was uitgenodigd voor de G8'', de top van belangrijkste industrielanden plus Rusland, verklaarde de oppositiepartij MDC. Coördinator Brian Kagoro van mensenrechtenorganisatie Crisis Zimbabwe zei dat de Franse uitnodiging Mugabe ,,een onverdiende kans geeft om zich als staatsman te manifesteren''. ,,Voor Mugabe is dit een buitenkans. Hij kan zich internationaal doen gelden alsof er in Zimbabwe niks aan de hand is.'' Volgens de Zimbabweaanse hoogleraar Heneri Dzinotyiwei is de Franse invitatie belangrijk voor Mugabe ,,omdat ze laat zien dat de grootmachten verdeeld zijn over de manier waarop Zimbabwe moet worden aangepakt''.

Ook de leden van het Gemenebest zijn verdeeld over voortzetting van de sancties tegen Zimbabwe. Twee van de drie landen die door het Gemenebest zijn aangewezen om de ontwikkelingen in Zimbabwe te volgen, pleiten voor opheffing van de sancties: Nigeria en Zuid-Afrika. Australië vindt dat Zimbabwe's lidmaatschap van het Gemenebest opgeschort moet blijven.

Volgens Australië heerst er in Zimbabwe nog steeds rechteloosheid en wordt er nog steeds politiek geweld gebruikt.