Minster Malawi doorbreekt aids-taboe

Minister Thengo Maloya uit het Afrikaanse land Malawi heeft gisteren voor opschudding gezorgd door openlijk over de gevolgen van aids voor zijn gezin en zijn ministerie te praten. Hij doorbrak daarmee het stilzwijgen dat aids in Malawi nog altijd omringt om op de ernst van de epidemie te wijzen. De 56-jarige bewindsman vertelde dat hij drie kinderen aan aids heeft verloren, twee zonen en een dochter, die allemaal zijn gestorven toen ze begin twintig waren. Hij zei ook dat 800 van zijn ambtenaren hun werk niet meer kunnen doen omdat ze door het hiv-virus ernstig zijn verzwakt. Twee jaar geleden onthulde de voorzitter van het parlement in Malawi dat in de vier jaren daarvoor 29 parlementsleden waren gestorven aan aids. In Malawi is een op de zeven volwassenen met het hiv-virus besmet.