Minister steunt ECB

Minister Hoogervorst (Financiën) wil instemmen met verminderde invloed van Nederland op het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), ondanks aarzelingen in de Tweede Kamer. Hij zei gisteren in Brussel dat hij een voorstel voor roulatie van stemrecht in het ECB-bestuur ,,positief'' zal voorleggen aan de Tweede Kamer.

Volgens het door de ECB gepresenteerde voorstel is roulerend stemrecht nodig na uitbreiding van de Europese Unie met nieuwe lidstaten, omdat anders binnen het ECB-bestuur een onwerkbare situatie ontstaat. Grote landen zijn beter af dan kleine landen. De nieuwe werkwijze moet ingaan, zodra de eurozone meer dan vijftien landen telt. Voor een besluit over het plan is unanimiteit nodig van de EU-ministers van Financiën.

In de Tweede Kamer bestaan aarzelingen. ,,Ik vrees een uitwaaiereffect naar andere EU-organen'', aldus De Neree (CDA). Hij wil het voorstel eerst nog ,,goed bestuderen''. Hoogervorst meent dat een voor Nederland gunstiger systeem niet haalbaar is.

STEMRECHT: Pagina 19