KLM mocht passagiers weigeren

Twee Antilliaanse passagiers die vorig jaar voor een vlucht naar Curaçao door KLM geweigerd zijn, hebben geen recht op vergoeding van hun ticket en hun verblijfskosten. Dat heeft de president van de Rotterdamse rechtbank gisteren in kort geding besloten.

De twee passagiers die op 16 oktober van Schiphol naar Curaçao wilden reizen, werden door KLM geweigerd nadat de Koninklijke Marechaussee een negatief reisadvies voor hen had afgegeven. De marechaussee geeft zo'n advies als het vermoeden bestaat dat de passagiers op de terugweg naar Nederland drugs willen smokkelen, bijvoorbeeld door bolletjes cocaïne te slikken.

KLM weigert de passagiers na een negatief advies op basis van haar vervoersvoorwaarden. Daarin staat dat iemand geweigerd mag worden als er een redelijk vermoeden is dat deze persoon problemen zou kunnen veroorzaken.

Volgens de rechter hoeft KLM de passagiers het ticket en de verblijfskosten niet te vergoeden, omdat de passagiers op de hoogte waren van het bestaan van de reisadviezen.

De maatregel was, bij het reisbureau en door een tekst bij het ticket, aan hen bekendgemaakt. Door toch de vlucht te boeken, aanvaardden de passagiers het risico dat zij geweigerd konden worden, betoogt de rechtbank.

Het is voor het eerst dat bij de rechter bezwaar is gemaakt tegen de zogenoemde pre-flight controles op Schiphol. Eerder oordeelde de rechter op Curaçao dat de pre-flight controles die daar gehouden worden, rechtsgeldig zijn, mits reizigers een mogelijkheid hebben hun onschuld aan te tonen. Reizigers kunnen op de luchthaven Hato op Curaçao inmiddels met behulp van een röntgenapparaat aantonen dat zij geen drugs bij zich hebben.

Doordat de passagiers in Rotterdam de KLM hebben gedaagd en niet de marechaussee, die de negatieve reisadviezen verleent, of de staat, kon de Nederlandse rechter over de rechtsgeldigheid van de adviezen op Schiphol geen uitspraak doen. De marechaussee baseert de adviezen op gesprekken met passagiers en op ,,jarenlange ervaring met drugskoeriers'', aldus een woordvoerder.

Sinds de invoering van de zogeheten pre-flight controles in april 2002 zijn op Schiphol meer dan 1.500 passagiers op vluchten geweigerd. De passagiers gaan in hoger beroep tegen de uitspraak.

OPINIE: pagina 7