Kalfslever met kerstomaatjes

Over de bistecchiera heb ik het al gehad, die handige gietijzeren grilplaat met ribbelprofiel waarmee je snel op het gas allerlei kunt bereiden. Vandaag een combinatie van kalfslever, sjalot en die heerlijk zoete kerstomaatjes voor op de grillplaat.

Bereiding: verhit de grillplaat op hoog vuur en temper het vuur zodra de grill gloeiend heet is. Giet intussen een beetje olijfolie op een bord. Snijd de plakken lever eenmaal doormidden en haal ze aan weerszijden even door de olie zodat ze enigszins zijn ingevet. Halveer de kerstomaatjes horizontaal, haal ze met de snijkant even door de olie en leg ze op de hete grill. Halveer de sjalotjes overlangs en snijd elk van de helften tot 2 dunne plakjes, haal ze aan weerszijden door de olie en leg ze bij de tomaatjes op de gril; keer de sjalotjes nu en dan om. Gril alles circa 5 minuten en schuif tomaatjes en sjalot naar de rand van de grill. Leg nu de plakjes lever op de hete grill en gril ze om en om in nog geen 2 minuten rosé. Draai de tomaatjes snel met een vork even om zodat de snijkant nog een kleurtje wordt gegeven. Verdeel alles over 2 borden, leg de rucola (eenmaal doormidden gesneden) ernaast en strooi wat peterselie over het geheel. Besprenkel alles met een drupje olijfolie, bestrooi met zeezout en maal er zwarte peper over. Klaar. Wie er van houdt kan op die gloeiende grill snel nog wat plakken belegen ciabatta of Turks brood roosteren en die aan tafel ook nog wat zout en olijfolie meegeven. Lekker koken hoeft niet ingewikkeld te zijn en evenmin veel tijd in beslag te nemen.

    • Florine Boucher