Heracles gaat op kunstgras spelen

Heracles is de eerste Nederlandse club in het betaalde voetbal die op kunstgras gaat spelen. De Europese voetbalbond UEFA heeft gisteren de eerste-divisieclub aangewezen als een van de vijf verenigingen die dit bij wijze van proef mogen gaan doen Behalve Heracles gaan ook clubs in Rusland (Torpedo Moskou), Zweden (Oerebro SK), Turkije (Denizlispor) en Oostenrijk (Austria Salzburg) in het komende seizoen hun thuiswedstrijden op kunstgras spelen.

De UEFA heeft de afgelopen jaren gezocht naar clubs die daar belangstelling voor hadden. Heracles was een van de geïnteresseerden. Andere Nederlandse clubs die belangstelling hadden waren NEC (Nijmegen), De Graafschap (Doetinchem), Cambuur (Leeuwarden) en Ajax (Amsterdam). Voorwaarde voor de UEFA was onder meer dat de deelnemers aan de proef geen Europees voetbal spelen. Daarom viel Ajax af.

Heracles had zich onder meer aangemeld omdat de club op vrij korte termijn toch de grasmat in het Polman Stadion helemaal zou hebben moeten vernieuwen op korte termijn toch een nieuw veld nodig had. Bovendien krijgt de club subsidie van de UEFA voor de medewerking aan de proef: die levert Heracles tuim 200.000 euro (300.000 Zwitserse Frank) op.

Na afloop van de proef geeft de UEFA al dan niet toestemming om met ingang van het seizoen 2004-2005 internationale duels op kunstgras te spelen. Heracles verwacht dat het stadion komend seizoen regelmatig voor oefenduels beschikbaar moet worden gesteld.