Gelaagd drama met bijl en ijsklontje

Tweeënhalf jaar na de wereldpremière, anderhalf jaar na de bekroning in Vlissingen als `beste boekverfilming', een half jaar na de uitbreng op video en gelijktijdig met de uitbreng op dvd, gaat De Melkweg The Weight of Water toch op een groot scherm vertonen, onder meer als hommage aan de vorig jaar overleden Katrin Cartlidge, die temidden van een gedroomde cast een oude vrijster speelt. Er zijn vele andere redenen om de door het commerciële filmbedrijf als `te moeilijk' afgeschreven film toch te bekijken.

Kathryn Bigelow (Californië, 1951) baseerde zich op de roman van Anita Shreve, waarin twee historische niveaus à la The French Lieutenant's Woman of Possession door elkaar gemonteerd worden. Het ene betreft een dubbele moord voor de kust van Nieuw-Engeland in maart 1873: twee Noorse emigrantes zijn gruwelijk afgeslacht, een derde ontkomt, de overlevende (Sarah Polley) wijst de dader aan die wordt opgehangen.

In onze tijd onderzoekt een beroemde fotografe (Catherine McCormack) de moord in gezelschap van haar met een Pulitzerprijs voor poëzie onderscheiden echtgenoot (Sean Penn), diens broer (Josh Lucas) en zijn vriendin (Elizabeth Hurley). Op een jacht voor de kust blijkt seksuele repressie en verleiding nog net zo belangrijk te zijn als in 1873. Het belangrijkste verschil is wellicht de manier waarop Hurley een ijsklontje manipuleert, lonkend naar zwager Penn. Een incestverhaal was ook al de ware reden van de bijlmoord, zo blijkt aan het slot van de film.

Voormalig conceptueel kunstenares Bigelow maakte in de jaren negentig enkele intelligente actiefilms (Strange Days, Blue Steel). Met The Weight of Water bewijst ze dat vrouwen net zo hard en gemeen kunnen zijn als mannen. Helaas verdrinkt de stijlvolle film in een al te literaire en gekunstelde ontknoping, want het is een bezienswaardig curiosum, met rollen van Polley, Hurley en McCormack die je niet snel vergeet.

The Weight of Water. Regie: Kathryn Bigelow. Met: Catherine McCormack, Sean Penn, Sarah Polley, Elizabeth Hurley, Josh Lucas, Katrin Cartlidge. Vanaf 27/2 in: De Melkweg, Amsterdam.

    • Hans Beerekamp