Effectenbeurzen somber gestemd

In Europa waren beleggers vanmorgen somber gestemd. De Europese effectenbeurzen zijn over een breed front lager geopend, ondanks het hogere slot op Wall Street van gisteravond. Op het Damrak noteerde de toonaangevende AEX-index tegen het middaguur 1,07 procent lager op ruim 290 punten.

Effectenhuis Van der Moolen moest aanvankelijk inleveren vanmorgen nadat het voorlopige cijfers had bekendgemaakt. Het bedrijf meldde onder meer dat het eerste kwartaal van dit jaar slechter zal uitvallen dan het matige vierde kwartaal van vorig jaar. Maar in de loop van de ochtend krabbelde de koers weer op van het fonds. Rond het middaguur stond het aandeel op een winst van 1,2 procent. TPG deed met een stijging van 1,7 procent naar 14,50 euro goede zaken op het Damrak. Het postconcern maakte vanmorgen bekend dat het een akkoord heeft bereikt met de vakbonden over de arbeidsvoorwaarden en tegelijkertijd over een reorganisatie.

In de AEX-index lijkt Numico een speelbal van speculanten te worden nu de toekomst van het concern ongewis lijkt. Het bedrijf kreeg opnieuw een opdoffer. Vanmorgen moest het aandeel ruim 17 procent inleveren.

In de Midkap-index leden Vendex en ASM International verlies als gevolg van tegenvallende resultaten. Het detailhandelsconcern moest 2,14 procent terug na bekendmaking van lage omzetten in het meestal gunstige vierde kwartaal. De chipmachinemaker leverde 6,7 procent in omdat het orderboek dun blijft door terughoudendheid bij afnemers.

In Parijs moest de CAC-index vanmorgen een verlies incasseren van 1,1 procent, terwijl in Londen was de FTSE-index 0,1 procent lager noteerde. De DAX-graadmeter in Frankfurt 1,5 procent.

In Frankfurt was Deutsche Telekom de grote verliezer nadat het bedrijf had aangekondigd om voor 2,3 miljard euro aan converteerbare obligaties te verkopen. Het concern zag zijn aandelenkoers 6 procent dalen en sleurde in Parijs France Telecom mee in zijn val. Het Franse concern verloor 4,6 procent was daarmee hekkensluiter in de CAC-index. In Frankfurt steeg de koers van de HypoVereinsbank 1 procent. De bank leed vorig jaar voor het eerst verlies, maar zegt dat het ergste achter de rug is.

Op de valutamarkt ging de koers van de euro licht omhoog. De euro 1,0715 dollar, tegen een slotkoers van 1,0705 gisteren.