Ecofin eist balans Britse begroting

Groot-Brittannië moet zijn begrotingstekort volgens een meerderheid van de Europese ministers van Financiën op middellange termijn ,,dichtbij evenwicht brengen'', zoals het Stabiliteitspact voor de euro vereist.

De EU-ministers waren gisteren strenger voor Londen dan de Europese Commissie. Deze stemde onlangs in met een ,,kleine afwijking'' van budgetevenwicht om Groot-Brittannië de ruimte te geven voor productieve overheidsinvesteringen, die sterk zijn achtergebleven. De Commissie nam hierbij in aanmerking dat Groot-Brittannië een relatief lage staatsschuld (onder de 40 procent van het bbp) heeft en ook geringe ongedekte pensioenverplichtingen. Zij bleef gisteren in een verklaring achter het Britse beleid staan. Ook Duitsland en Frankrijk, die onlangs een `rode' en `gele' kaart kregen wegens oplopende tekorten, steunen Londen.

Vooral de kleine lidstaten, waaronder Nederland, drongen gisteren tijdens de Ecofin-bijeenkomst aan op een minder coulante beoordeling van de Britse begrotingsplannen. Volgens minister Hoogervorst loopt Groot-Brittannië uiteindelijk bij een tegenvallende economie het risico de tekortnorm van 3 procent uit het Stabiliteitspact te overschrijden. Ook de Commissie waarschuwde hier twee weken geleden voor, maar zij kwam in tegenstelling tot de Ecofin niet met een aanbeveling het tekort dichtbij evenwicht te brengen. Het Britse tekort komt dit jaar uit op 1,8 procent en stijgt in 2004 naar 2,2 procent, waarna het tekort daalt naar 1,6 procent.