Duits hof wijst Kirch claim toe

De voormalig bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, Rolf Breuer, moet de gestruikelde media-tycoon Leo Kirch een schadevergoeding betalen omdat hij vorig jaar Kirchs kredietwaardigheid in twijfel trok.

Dat heeft het Landgericht in München gisteren bepaald. De hoogte van de vergoeding wordt in een afzonderlijke rechtszaak vastgesteld. Breuer, nu voorzitter van de raad van commissarissen bij Deutsche Bank en voorzitter van de Duitse bankiersvereniging, gaf op 4 februari vorig jaar een interview aan de financiële nieuwszender Bloomberg TV, twee maanden vóór Kirchs faillissement. Over het media-imperium van Kirch zei Breuer toen: ,,Alles wat daarover te lezen en te horen is, is toch dat de financiële wereld niet bereid is om op ongewijzigde basis nog meer vreemd [vermogen], laat staan eigen vermogen, ter beschikking te stellen.''

Met die uitspraak heeft Breuer volgens de rechter de vertrouwensrelatie tussen bankier en cliënt geschonden. Volgens analisten was Breuer er vorige winter op uit om het Kirch-conglomeraat op te splitsen. Uiteindelijk moest de kern van de Kirch-groep, Kirch Media, in april uitstel van betaling aanvragen. De hele groep had toen een schuld van 7 miljard euro.

De kleurrijke Beierse ondernemer kondigde onmiddellijk na de uitspraak van Breuer een rechtszaak aan; zijn advocaten spraken destijds van een ,,miljardenclaim''. De curatoren die waken over de restanten van Kirchs film en tv-imperium, moeten nu becijferen hoe hoog de schade is die Breuer heeft aangericht. Duitse kranten gaan ervan uit dat de schadevergoeding zeker enkele honderden miljoenen euro zal bedragen. De rekening zal uiteindelijk bij de bank terechtkomen, omdat Breuer zijn opmerkingen uit hoofde van zijn functie maakte.

Een woordvoerder van Deutsche Bank heeft aangekondigd dat Breuer in hoger beroep zal gaan tegen het oordeel. Maandag werd bekend dat de officier van justitie in Düsseldorf een zaak aanspant tegen Breuers opvolger, Josef Ackermann, omdat deze in 2000 bij het overnamegevecht Vodafone-Mannesmann te hoge vergoedingen voor het topmanagement van het Duitse bedrijf zou hebben goedgekeurd. Ackermann was destijds commissaris bij Mannesmann.