Bos acht breuk in formatie om oorlog mogelijk

PvdA-leider Bos vindt dat een coalitie van zijn partij met het CDA ,,niet geloofwaardig'' is als beide partijen ,,verschillend denken'' over de oorlog tegen Irak. Bos zei dit gisteravond op een partijbijeenkomst in Amsterdam.

Volgens Bos doet deze situatie zich voor wanneer het CDA instemt met een oorlog en de PvdA niet. ,,Als CDA en PvdA een heel verschillende weg gaan, is samen regeren niet meer geloofwaardig'', aldus de PvdA-leider. Gevraagd naar een reactie op de uitspraken van Bos, zei CDA-leider Balkenende vanochtend bij de hervatting van de kabinetsformatie: ,,Het is nooit goed om te schrikken.''

Volgens Bos moet een oorlog tegen Irak ,,het liefst'' gebaseerd zijn op een ,,unaniem mandaat'' van de Veiligheidsraad van de VN. ,,Elke strohalm voor vrede moet worden aangegrepen'', aldus Bos. Over de precieze omstandigheden waaronder `Irak' tot een breuk in de coalitieonderhandelingen zou kunnen leiden, trad Bos niet in bijzonderheden.

De PvdA-leider toonde zich gistermiddag in de wandelgangen geïrriteerd over de kritiek die CDA'ers voortdurend uiten op zijn partij. ,,De PvdA zou onbetrouwbaar zijn, draaien, et cetera. Als wij hetzelfde zouden zeggen over het CDA, zou de formatie nu al afgelopen zijn'', aldus Bos.

Bos zei ook dat zijn partij in de samenleving nog altijd met wantrouwen wordt bekeken ,,omdat veel mensen de partij arrogant vinden. Daarom moeten wij nog steeds bescheiden zijn.'' Bij de PvdA-leider groeit het ongeduld over het trage tempo waarin de onderhandelingen met het CDA tot nu toe verlopen.

Eerder deze week zei Bos dat ,,volgende week het moment van de waarheid'' komt. Gistermiddag zei de PvdA-leider in een toelichting dat hij daarmee bedoelt ,,dat beide partijen loskomen van hun verkiezingsprogramma's en op belangrijke terreinen compromissen sluiten''.

Vanochtend spraken Balkenende en Bos voor het eerst over het zogenoemde financieel kader. Volgens de CDA-leider was het een ,,goed gesprek''. Er zijn geen concrete afspraken gemaakt over bezuinigingen.

AVONDJE BOS: pagina 2

WWW.NRC.NL: dossier formatie