Begroting Canada stijgt vele miljarden

De Canadese regering gaat miljarden dollars meer uitgeven aan gezondheidszorg, kinderopvang, bestrijding van CO2-emissies en een reeks andere doelen, zonder terug te vallen op een begrotingstekort. Canada, dat vorig jaar de sterkste economische groei boekte binnen de G7, geeft zijn aanzienlijke meevallers grotendeels uit aan nieuwe overheidsinitiatieven.

Dat bleek gisteren bij de presentatie van de Canadese begroting. Overheidsuitgaven lopen op met 14 miljard Canadese dollar (8,6 miljard euro) ofwel 11,5 procent, de grootste stijging in twintig jaar. Het Canadese kabinet boekte over het huidige boekjaar een overschot op de begroting van 6,4 miljard dollar, en voorspelt voor de komende twee jaar verdere overschotten van 8,2 miljard en 10,7 miljard. Ottawa zet voor elk van de komende jaren 3 à 4 miljard dollar opzij voor schuldaflossing.

Premier Jean Chrétien, die begin volgend jaar met pensioen gaat, kan het zich veroorloven gul te zijn wegens oplopende belastinginkomsten, die hij dankt aan een gezonde economische groei van 3,3 procent in 2002. Terwijl andere G7-landen kampen met stagnatie, werden in Canada vorig jaar 560.000 nieuwe banen geschapen. Bovendien heeft Canada, na drastische bezuinigingsronden in de jaren negentig, sinds vijf jaar zijn boekhouding in balans, zodat de staatsschuld niet meer meegroeit met het nationale inkomen.