Akkoord over stadion van AZ

De leden van de drie ondernemersverenigingen in Alkmaar hebben gisteren ingestemd met het op 31 januari bereikte principeakkoord tussen AZ, de gemeente Alkmaar en de verenigingen. Daarmee is ook het laatste obstakel voor de bouw van KooimeerPlaza, het nieuwe stadion van de Alkmaarse eredivisievoetbalclub, opgeheven.

Het principeakkoord werd bereikt na lang onderhandelen. In eerste instantie hadden de ondernemersverenigingen grote bezwaren tegen de nieuwbouw. Via gerechtelijke procedures probeerden de ondernemers de bouw tegen te houden.

Na tussenkomst van oud-Tweede-Kamerlid Gerrit Valk (PvdA) en voormalig staatssecretaris van Defensie Henk van Hoof (VVD) kwamen de partijen alsnog tot overeenstemming. Het akkoord moest nog wel door de ledenvergaderingen worden bekrachtigd. Die stemden gisteren in met het behaalde resultaat.

De verwachting is dat de bouw van het stadion binnenkort kan worden hervat. AZ, dat nu nog in de Alkmaarder Hout speelt, hoopt tijdens het seizoen 2004/2005 haar intrek in KooimeerPlaza te kunnen nemen.