AD wil columnist ontslaan

Columniste Pamela Hemelrijk van het Algemeen Dagblad is door waarnemend hoofdredacteur Willem Ammerlaan met directe ingang geschorst. De krant wil het dienstverband met Hemelrijk laten ontbinden. Tot die tijd is zij niet langer welkom in het AD-gebouw en mag zij zich niet langer uitgeven als redacteur van het AD. Hemelrijk, die wekelijks twee columns schreef in het AD, was vorige week betrokken bij twee incidenten die hebben geleid tot de schorsing.

Op 11 februari werd de columniste verwijderd uit het Haagse perscentrum Nieuwspoort, omdat ze een taart in het gezicht van Nieuwspoort-voorzitter Max de Bok wilde gooien. De Bok reikte namens Nieuwspoort de prijs voor de beste verkiezingscampagne uit aan PvdA-leider Wouter Bos. Volgens Hemelrijk is die prijs een farce omdat de jury te veel verbonden is met de PvdA. De taart werd bij binnenkomst onderschept, Hemelrijk zou de aanwezigen vervolgens hebben uitgemaakt voor `stoephoeren'. In een brief aan Hemelrijk noemt Ammerlaan het ,,gescheld en gevloek waartoe jij je hebt verlaagd [...] beschamend en onaanvaardbaar van een journalist die als een representant van het Algemeen Dagblad wordt beschouwd.''

In haar column van afgelopen vrijdag koppelde Hemelrijk de veroordeling van haar taartactie aan het recente besluit van de hoofdredactie haar columnfrequentie terug te brengen tot één keer per week. Volgens Ammerlaan is dit onjuist. Hij eiste correctie. Hemelrijk weigerde en publiceerde de column meteen op de website van Theo van Gogh, waar ook de brief van Ammerlaan staat.

Het snelle uitwijken naar Van Goghs website was voor Ammerlaan de druppel, zo blijkt uit zijn brief aan Hemelrijk. ,,Het vertrouwen in jou is zodanig aangetast dat ik voortzetting van de samenwerking [...] niet langer wenselijk vind.'' In mei vorig jaar weigerde het AD twee columns van Hemelrijk, die vaak haar afschuw uitspreekt over de volgens haar linkse media en hun `demonisering' van Pim Fortuyn.