Zelfs de eerste actievoerder is te laat

De eerste treinen met militair materieel van de Verenigde Staten reden gisteren door het land. Een handjevol actievoerders protesteerde.

De eerste actievoerder was er even na twaalf uur: Theo Cornelissen, Rotterdams SP-leider. Hij kwam net te laat: de trein met jeeps, tankwagens en ander materieel was naar verluidt een half uur eerder aangekomen bij Handelsveem C. Steinweg, Botlekterminal 4580. Het volgende militaire transport zou pas om half zeven 's avonds arriveren. Maar dat was toen nog niet bekend.

Theo Cornelissen stond vrijdagmiddag ook al op de kleine parkeerplaats vóór C. Steinweg aan de Nieuwe Maas in Rotterdam. Ook toen al zouden actievoerders van de partij blijkens een uitnodiging aan de pers ,,onder aanvoering van'' SP-Kamerlid Krista van Velzen ,,proberen een haventerrein af te sluiten waar oorlogsvoorbereidingen plaatsvinden''. Vrijdag waren er acht actievoerders en ongeveer evenveel politiewagens. Treinen kwamen er niet.

Maandagmiddag zijn er minder actievoerders: een stuk of vijf. Zij dragen borden met opschriften als: `geen bommen maar broden' en `geen steun voor een oorlogsmiskleun'.

Hun geringe aantal verklaren ze met een verwijzing naar het vele actievoeren van de afgelopen dagen. En naar het `ad hoc-karakter' van dit soort bijeenkomsten: ,,Wie niet werkt en in de buurt is, komt. De anderen zijn in gedachten hier.''

Pers is er des te meer, na de officiële bevestiging van de transporten door het ministerie van defensie. Dat organiseert om half vijf 's middags zelfs een `persmoment' in Heerjansdam, waar een restaurant aan het spoor een mooi uitzicht biedt. ,,Maar ik kan geen militairen verzorgen'', zegt de woordvoerder, ,,er is daar alleen een trein te zien''.

Die is in de haven halverwege de middag dus nog lang niet in zicht. Wel is er ,,veel beweging'', zoals de actievoerders het noemen: politiewagens die het terrein op en weer af rijden, een enkele jeep die hetzelfde doet. Verder staan er tegen die tijd twee satellietwagens en lopen op de parkeerplaats voor het bedrijfsterrein cameramensen, geluidsmensen, fotografen en schrijvende journalisten rond. Maar door de poort waar eerst één beveilingsbeambte met herdershond stond en na verloop van tijd twee, zien ze alleen een lange, bij wijze van schutting opgestelde rij containers.

Dus nemen ze foto's en shots van een actievoerder die een sticker (`oorlogsvrije gemeente') op het hek rond het terrein heeft geplakt. Van de beveiligingsbeambte die de sticker weer verwijdert. Van de actievoerster die het daarna met graffiti probeert, de enige die door de politie wordt weggevoerd.

Dan komt ook het bericht dat PvdA-leider Wouter Bos `om' is: de grootste linkse partij heeft geen bezwaar tegen de militaire transporten. Maar dat wil niet zeggen dat het actievoeren voorbij is: de komende dagen bieden nog kansen genoeg. ,,Als je zo'n terrein op wil, lukt dat altijd.'' Naar verluidt zit er aan de waterkant een gat in het hek.