Vitesse vraagt snelle lening van gemeente

Vitesse heeft de gemeente Arnhem gevraagd voor de korte termijn krediet te verschaffen om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Zonder lening kunnen in maart wellicht de spelers niet meer worden betaald.

Dat heeft bestuurslid J. Snellenburg vandaag gezegd bij Omroep Gelderland.

Sportief en financieel gaat het nog steeds niet goed met de club, die nog niet zo lang geleden een subtopper was. Door een miljoenentekort dreigen onder meer liquiditeitsproblemen.

Vitesse zegt al enige tijd nog enkele jaren nodig te hebben om de balans in evenwicht te brengen. Daartoe is opnieuw de hulp van de plaatselijke overheid vereist.

De club heeft een doorlopend krediet bij de gemeente Arnhem, maar krijgt op dit moment geen geld meer. De gemeente heeft accountantsbureau Ernst & Young een onderzoek laten doen naar de positie van de voetbalclub. Over de voorlopige conclusies van dit rapport hebben op dit moment gesprekken plaats, die volgens een woordvoerder van de gemeente nog zeker drie weken gaan duren.

Op 13 maart dient een kort geding tegen Provinciale Staten van Gelderland. De club wil op die manier afdwingen dat de provincie de toezegging nakomt dat de huur van het Gelredome zal worden verlaagd. De huurkosten zouden teruggebracht moeten worden van ongeveer drie miljoen euro naar één miljoen. Ook dat is doorslaggevend in de overlevingskansen. Mede op basis van de toezegging van de provincie aan Vitesse heeft de voetbalbond KNVB de club ook een licentie verschaft.

In de spelersgroep is verontrust gereageerd op de steunaanvraag bij de gemeente. Dat de problemen zo groot waren had men niet gedacht.

Morgenavond speelt Vitesse een belangrijk duel tegen FC Zwolle, de club die dankzij een beter doelsaldo nog één plaats boven hekkensluiter De Graafschap staat. Bij verlies is Vitesse, dat dit seizoen in de UEFA-Cup nog op internationaal niveau speelde, direct betrokken bij de strijd tegen degradatie. Zondag verloor Vitesse met 1-0 bij RKC. Na negentien wedstrijden bezet de club uit Arnhem de vijftiende plaats.

De positie van trainer Mike Snoei is vooralsnog niet in het geding. Binnen Vitesse bestaat nog voldoende vertrouwen in hem. Dat kan veranderen bij slechte resultaten in de komende twee thuiswedstrijden.