Turkse stemming over Amerikaanse troepen uitgesteld

De Turkse regering heeft een belangrijke stemming in het parlement over de stationering van Amerikaanse troepen in het land uitgesteld. De stemming, die voor vandaag was gepland, zal pas plaatshebben als er een akkoord bereikt is tussen de Verenigde Staten en Turkije over een nieuw financieel hulppakket voor de Turkse economie, aldus minister van Buitenlandse Zaken Yasar Yakis gisteren.

Financiële compensatie voor een eventuele oorlog is een teer punt in Turkije. In dit land is er een communis opinio dat Turkije miljarden dollars schade heeft geleden door de Golfoorlog en de sancties die Irak, van oudsher een belangrijke handelspartner van Turkije, daarna kreeg opgelegd. Turkije is, zo vinden velen, nooit voor die schade gecompenseerd, ondanks allerlei toezeggingen die de VS in het verleden hebben gedaan.

Nu een nieuwe oorlog wellicht voor de deur staat, is de Turkse regering vastbesloten om goede afspraken te maken om een nieuw financieel debacle te voorkomen. Vorige week togen daarom de ministers van Buitenlandse Zaken en Economie, Yakis en Ali Babacan, naar Washington voor overleg. Maar naar verluidt was de kloof, in miljarden dollars, tussen wat de Amerikanen bereid waren te geven en wat de Turkse ministers vroegen zo groot, dat overeenstemming niet mogelijk bleek.

Vanochtend liet de leider van de regerende AK-partij, `schaduwpremier' Recep Tayyip Erdogan, weten dat Turkse steun aan een eventuele oorlog niet vanzelfsprekend is.

Niet alleen de omvang van het financiële steunpakket zorgt voor frictie, ook wordt er nog steeds stevig gediscussieerd over het Turkse verlangen om als er een oorlog uitbreekt duizenden soldaten in Noord-Irak te stationeren. Turkije wil dat om een eventuele toestroom van Iraakse vluchtelingen een halt toe te roepen en te voorkomen dat de Koerden in Noord-Irak een eigen staat uitroepen.

Met het uitstel van de stemming voert Turkije de druk op de VS op. Turkije is immers een belangrijke uitvalsbasis voor een eventuele militaire actie tegen Irak: de Amerikanen willen in de stad Diyarbakir hun noordelijke commandocentrum plaatsen. De Turkse regering stuurt nog deze week nieuwe voorstellen naar Washington.