Topmanagers `matigen' ook

Met salarisstijgingen van 2,1 tot 5,5 procent lijkt de top van het bedrijfsleven zich behoorlijk te matigen. Tenminste, als de gegevens uit de eerste jaarverslagen (Philips, DSM en Akzo Nobel) representatief zijn voor alle 24 AEX-beursfondsen.

Pieter Elverding van het Limburgse DSM moest over 2002 genoegen nemen met een salarisstijging van 2,1 procent, terwijl de inflatie alles 3,5 procent duurder maakte. Ondanks deze geringe stijging, waarmee zijn salaris op 544.536 euro kwam, is er bij de vakbonden – midden in de cao-onderhandelingen – commotie ontstaan over de inkomsten van de bestuursvoorzitter. Zijn bonus over 2002 komt in het economisch gure klimaat hoger uit: behalve een winstgerelateerde bonus besloten de commissarissen 10 procent extra aan de toplieden uit te keren ,,in het kader van de strategische herpositionering van het Concern''. Daarmee komt Elverdings extraatje in totaal op 108.908 euro. Omdat DSM als een van de weinige bedrijven redelijk presteert op de beurs leverde de verzilvering van zijn opties nog eens 319.680 euro op.

Bij Philips zag financieel bestuurder Jan Hommen zijn salaris met ruim 5 procent stijgen tot 672.573 euro. Tegelijkertijd ging zijn bonus na het recordverlies in 2002 van 370.625 naar 0. Het salaris van bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee steeg met bijna 12 procent (807.069 euro). Deze stijging is enigszins vertekend, doordat hij pas voorjaar 2001 de topman werd. Ook relatief nieuw is bestuurder Gottfried Dutiné, die zijn verhuis- en opleidingskosten vergoed krijgt: volgens het jaarverslag van Philips gaat het om 185.237 euro. Omdat het elektronicaconcern flink op de beurs is geduikeld, liepen er afgelopen week 108.000 opties waardeloos af.

Oud-werkgeversvoorzitter Kees van Lede blijft als topman van Akzo Nobel met zijn loonstijging van 2,9 procent (tot 623.100 euro) onder de inflatie. Nieuwkomer en oud-minister Hans Wijers behoort sinds 1 oktober tot de raad van bestuur van het chemie- en farmabedrijf. Naast zijn salaris van circa 45.000 euro per maand verwierf hij in zijn eerste bestuursmaanden een bonus van 76.600 euro. Verder trof het concern een voorziening van 485.800 euro ten behoeve van een storting voor Wijers' pensioen, naast een reguliere storting van 36.800 euro.