Samsung kiest voor software van Symbian

Samsung heeft gisteren Microsofts mobiele ambities een zware slag toegebracht door definitief te kiezen voor de besturingssoftware van Symbian en niet voor Windows van Microsoft.

Met het besluit van het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern, de op twee na grootste fabrikant van mobieltjes ter wereld, zitten in het kamp van Symbian nu alle grote mondiale spelers: Nokia, Motorola, Samsung, Siemens, Sony-Ericsson en Matsushita (Panasonic). Waarmee niet Windows maar Symbians besturingssoftware – software die het belangrijkste onderdeel van mobieltjes is – de facto de wereldstandaard is geworden, wat Park San Jin, vice-president van Samsungs mobiele divisie, bevestigt.

Samsung neemt een belang van 5 procent in Symbian – hoofdkantoor in Londen – dat een afsplitsing is van Psion (zakcomputers, software), de grootste aandeelhouder. Samsung past al software van Symbian in licentie toe, zei Park, maar verstevigt met zijn belang nu zijn wens om de besturingssoftware van Symbian tot de ,,open wereldstandaard'' te maken.

Park zei dat Samsung goede reden heeft bezorgd te zijn over de dominantie van Microsoft op de markt voor pc's. Volgens hem hebben Microsoft en de Amerikaanse chipmaker Intel zich alle toegevoegde waarde op die markt toegeëigend en fabrikanten van hardware in de rol van kloon-producenten geduwd. ,,Wij willen geen herhaling van die toestand [op de mobiele markt]'', zei hij vandaag tegen de Financial Times. Daarbij komt volgens hem dat Windows voor de mobiele markt in technisch opzicht tegenvalt

Park: ,,Microsoft heeft een hoop energie gestoken in de promotie van zijn besturingssysteem, maar het product was niet perfect en is niet goed ontvangen. Ze hebben geprobeerd het besturingsysteem in de Europese markt te duwen, maar ze zijn [daarbij] niet erg succesvol geweest''.

Maar Microsoft laat zich niet voor één gat vangen. Via de telecombedrijven probeert de Amerikaanse softwaregigant alsnog een vinger in de pap te krijgen. Het heeft Orange (France Telecom) en T-Mobile (Deutsche Telekom) al zover gekregen dat zij slimme mobieltjes onder eigen naam op de markt brengen met Windows als besturingssoftware. Microsoft maakt daarbij gebruik van Taiwanese fabrikanten van mobieltjes. Maar BenQ, de belangrijkste Taiwanese fabrikant, koos onlangs voor het kamp van Symbian. Op de vraag of ook KPN door Microsoft is benaderd, bleef het Nederlandse telecombedrijf vanmorgen het antwoord schuldig.