Regering en oppositie sluiten pact

De Venezolaanse regering en de oppositie zijn gisteren een non-agressiepact overeengekomen. Dat meldt de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) César Gaviria.

Het verdrag is de eerste overeenkomst tussen regering en oppositie sinds de laatste begin december een algemene staking begon om president Hugo Chávez tot aftreden te dwingen. De staking werd begin februari beëindigd.

De oppositie, die samenwerkt met vakbonden en rebellerende militairen, beschuldigt Chávez van alleenheerschappij en economisch wanbeleid. De president weigert vervroegd af te treden. Zijn ambtstermijn loopt in 2005 af, en volgens de grondwet hoeft hij pas in augustus dit jaar een referendum over zijn presidentschap te houden. Vandaag zouden beide partijen de overeenkomst ondertekenen.

Volgens bronnen rondom Gaviria bevat het verdrag echter geen sancties, en is een oplossing van het conflict niet dichterbij gekomen. De overeenkomst van acht punten zou onder meer gaan over vrijheid van meningsuiting, garanties van persvrijheid en democratie en het intomen van agressief taalgebruik. De woordkeus van beide partijen vuurt de achterban regelmatig aan. Chávez noemt zijn tegenstanders ,,terroristen'' en dreigde dit weekeinde opnieuw dat hij voedselproducenten die niet aan de nieuwe inkomensverlaging meedoen zal sluiten en dat hij kritische televisie- en radiostations uit de lucht zal halen.

César Gaviria zei gisteren tevreden te zijn met dit eerste resultaat. ,,We hebben een onderhandelingsronde tot een einde gebracht en een verdrag opgesteld'', aldus Gaviria, die sinds november met steun van de zogenoemde Groep van Vrienden - Brazilië, Chili, de VS, Mexico, Spanje en Portugal - in Caracas probeert te bemiddelen. Het verdrag is bedoeld om de kloof tussen aanhangers en tegenstanders van Chávez te verkleinen.

De president van het staatsoliebedrijf Petróleos de Venezuela (PdVSA) meldde gisteren dat binnen een maand de door de Organisatie van Olieproducerende landen (OPEC) toegezegde 2,8 miljoen vaten olie per dag kunnen worden geproduceerd. De olieproductie in Venezuela, 's werelds vijfde olieproducent, lag ten tijde van de staking vrijwel stil. Een deel van de werknemers van het bedrijf hield de afgelopen dagen een staking van 78 uur, maar desondanks is het volgens de president van Petróleos mogelijk het door OPEC gestelde quotum te halen.