Opnieuw nerveuze handel in Numico

Babyvoeding- en vitamineconcern Numico zorgde vanochtend voor de derde achtereenvolgende dag voor nerveuze handel op het Damrak. De beurskoers is in de greep van berichten over een overname of samenwerking met het Franse voedingsbedrijf Danone.

De koers van Numico zakte na opening van de beurs 9 procent weg naar 7,05 euro, later trok de prijs weer iets aan tot 7,28 euro. De koers kwam onder druk nadat Danone vanochtend een verklaring had gegeven waarin het ,,ontkent dat het op dit moment in gesprek is of in gesprek is geweest over een overname van Numico''. Vrijdag zei Danone (zuivel, mineraalwater, koek) in reactie op een bericht in deze krant nog dat ze niet wilde reageren op geruchten.

In een reactie laat de woordvoerster van Numico weten dat het ,,aan Danone is'' om een verklaring te geven. Ze wil geen commentaar geven op de vraag of topman J. Bennink binnenkort een mededeling doet over een overname of samenwerking van Numico.

Een woordvoerder van Danone wil desgevraagd niet zeggen of het concern met Numico praat over een samenwerking of overname van delen van de onderneming. Bennink heeft in november vorig jaar laten weten dat hij ontevreden is over de prestaties van de vitaminedivisie (vooral GNC en Rexall Sundown). Besloten werd toen om Rexall Sundown te verkopen. GNC heeft maximaal een jaar tijd gekregen om zich te bewijzen.

Beursorganisatie Euronext stelt in een reactie op Numico's koersbewegingen dat buitengewone handelsomzetten en koersfluctuaties altijd ,,op de voet'' gevolgd worden door de commissaris voor de notering. Volgens een woordvoerder is een beursgenoteerd bedrijf zelf verantwoordelijk voor het ,,terstond'' melden van koersgevoelige informatie.

Naast de vitaminedivisie heeft Numico nog twee divisies: babyvoeding en klinische voeding (speciale voeding voor ziekenhuispatiënten). Vooral babyvoeding zou aansluiten bij de babyvoeding van Danone. Bennink heeft eerder gezegd dat hij in de toekomst de sterkste groei in babyvoeding ziet. Numico verkoopt veel babymelk (Nutricia) in Europa, maar heeft op het gebied van potjesvoedsel voor oudere baby's en peuters alleen een groot marktaandeel in Nederland en Groot-Brittannië. Danone heeft geen babymelkproducten, maar is in onder meer Frankrijk groot met zijn babyvoedselmerk Bledina.