Opnieuw banen weg bij Reuters

Het Britse persbureau en leverancier van financiële informatie Reuters stuurt de komende drie jaar eenvijfde van het personeel weg. Het gaat om circa 3.000 banen.

Dat heeft de in Londen genoteerde onderneming vandaag bekendgemaakt tijdens de publicatie van de jaarcijfers. Reuters heeft het afgelopen jaar een verlies geboekt van 591 miljoen euro. Het is voor het eerst sinds 1984, het moment waarop de onderneming naar de beurs ging, dat het bedrijf op jaarbasis rode cijfers schrijft.

Reuters heeft op dit moment wereldwijd ongeveer 16.000 mensen in dienst. De afgelopen twee jaar werden al zo'n 2.500 werknemers weggesaneerd.

Oorzaak van de problemen bij Reuters is de economische malaise. Reuters levert informatie aan financiële instellingen als banken en verzekeraars. Door de stilliggende fusie- en overnamemarkt en de deplorabele staat van de financiële markten bezuinigen de banken en verzekeraars op financiële informatie.

De bezuinigingen tekenen zich af in de omzetcijfers. Reuters zag in 2002 de omzet dalen met 8 procent tot 5,4 miljard euro. De onderneming rekent erop dat de omzet dit jaar verder zal verminderen. De leverancier van financiële informatie werkt aan een reorganisatieplan waarvan de banenreductie een onderdeel is.

Het verlies over het afgelopen jaar wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het elektronische handelsplatform Instinet. Dit platform lijdt verliezen door de ingezakte handel op de technologiebeurs Nasdaq. Instinet is voor 63 procent in handen van Reuters.

In de jaren zeventig en tachtig was Reuters nog de dominante partij in het verstrekken van financiële informatie. Professionele handelaren konden niet om de zogeheten `Reuters-terminals' heen. Eind jaren negentig veranderde dit door de opkomst van internet. Reuters heeft daar volgens marktkenners niet snel genoeg op ingespeeld.

Bestuursvoorzitter T. Glocer, in juli 2001 aangetreden, denkt Reuters weer tot leven te brengen door goedkopere diensten en meer service aan te bieden. Glocer wil meer specialistische informatie leveren. Onderdeel van deze strategie is de overname van Multex dat analistenverwachtingen verzamelt.