OM: cassatie Clickfonds

Het openbaar ministerie (OM) stapt in de Clickfondszaak naar de Hoge Raad. Justitie heeft cassatie aangetekend tegen het arrest waarin het OM afgelopen vrijdag door het Amsterdamse gerechtshof niet ontvankelijk werd verklaard. Volgens de rechters zijn er, bij de start van de beursfraudezaak in 1997, zulke grote fouten gemaakt bij een verzoek tot rechtshulp aan Zwitserland dat het OM zijn recht op vervolging heeft verspeeld. Maar een woordvoerder van het ressortsparket zegt dat ,,de inhoud van het arrest het OM niet heeft kunnen overtuigen''. Mede met het oog op de gevolgen die het arrest voor andere Clickfondszaken kan hebben is cassatie ingesteld, zegt de woordvoerder.

Intussen eiste het OM vanochtend in hoger beroep bij het hof drie jaar onvoorwaardelijke celstraf en een boete van drie miljoen euro tegen hoofdverdachte en effectenhandelaar E. Swaab. De zaakSwaab is een deelonderzoek van het Clickfonds, waarin de Zwitserse rechtshulpkwestie een minder prominente rol speelt. Het hof doet 4 april uitspraak.