Moslim-vervolg op Vagina Monologen

Producent 't Bos Theaterproducties gaat volgend seizoen op tournee met een moslim-vervolg op de Vagina Monologen. Een eerste aanzet van deze `moslima monologen' is te zien op Internationale Vrouwendag, 8 maart, in De Balie in Amsterdam, onder de titel: Dolle Zina: Gesluierde Monologen.

De Vagina Monologen is een cabareteske show van de Amerikaanse schrijfster Eve Ensler, waarin uiteenlopende vrouwentypes over seks en hun vrouwelijkheid praten. De Nederlandse variant trekt al anderhalf seizoen volle zalen, mede door de inzet van bekende Nederlanders.

Theatermaakster Adelheid Roosen heeft nu verschillende moslimvrouwen ondervraagd over seksualiteit, over onderdrukking en emancipatie, over pijn en schoonheid (`Zina'). Aan de hand hiervan maakt Roosen tien monologen die op het podium worden gebracht door actrices, journalistes en schrijfsters met een moslim-achtergrond. Cabaretière Funda Müjde, tv-presentatrice Samira Abbos en actrice Amina Meliani hebben hun medewerking al toegezegd.

De eerste, kortere versie in de Balie is bedoeld als opmaat voor een gesprek met het publiek. Roosen en De Balie hopen dat de dag een toenadering teweegbrengt tussen moslim-vrouwen en autochtone vrouwen. Ze hopen het beeld te nuanceren dat onder westerlingen bestaat van het intieme leven der moslima's. Tijdens de gesprekken moet er `ruimte voor zachtmoedigheid' zijn: ,,Geen standpunten, maar uitgangspunten.''

Na afloop zijn er documentaires te zien, is er eten en een cursus buikdansen. DJ Zinaida Ivanovna Petrova draait muziek.

De eerste voorstelling in De Balie zal niet toegankelijk zijn voor mannelijke bezoekers, omdat de organisatie vreest dat sommige moslima's zich niet durven uit te spreken in de aanwezigheid van mannen.