Metrobrand Z-Korea: 134 doden

Bij een grote brand in de metro van de Zuid-Koreaanse stad Taegu zijn vandaag volgens de autoriteiten zeker 134 mensen omgekomen en 136 gewond geraakt. Volgens ooggetuigen is er sprake geweest van brandstichting.

Ongeveer 99 mensen zouden nog vastzitten in een metrostation in het centrum van de stad. Voor hun leven wordt gevreesd. Op beelden van de Zuid-Koreaanse televisie waren grote rookwolken boven de metroschachten te zien.

Ooggetuigen, aangehaald door de Zuid-Koreaanse media, hebben gezegd dat de brand is aangestoken. ,,Een man in een zwart trainingspak stak een melkpak gevuld met brandbare vloeistof aan. Daarna gooide hij het in een trein'', aldus een passagier, die het metrostation op tijd had weten te verlaten. Verscheidene passagiers zouden hebben geprobeerd de man te overmeesteren toen zij doorkregen waarmee hij bezig was en zijn aansteker weigerde.

De politie van Taegu heeft verklaard een 56-jarige man te hebben gearresteerd die wordt verdacht van de brandstichting. ,,Het is niet duidelijk wat zijn motieven zijn geweest, maar we zijn ervan overtuigd dat hij mentaal in de war is. Het is bekend dat hij daarvoor in het verleden is behandeld'', aldus een politiefunctionaris.

Op het moment dat het vuur uitbrak, tien uur 's ochtends plaatselijke tijd, bevonden zich ongeveer zeshonderd mensen in het treinstel. De brandweer vermoedt dat veel reizigers de trein niet hebben kunnen verlaten omdat zij bedwelmd zouden zijn geraakt door de rook.

Een groot aantal passagiers zou ook niet hebben kunnen vluchten omdat vlak voor het uitbreken van de brand de deuren van de trein waren gesloten. Veel gewonden zijn opgenomen met zware rookvergiftiging. Volgens artsen zijn zij er slecht aan toe.

Taegu, tweehonderd kilometer ten zuiden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, is de derde stad van het land. De stad was vorig jaar prominent in het nieuws tijdens het wereldkampioenschap voetbal.