Kwaliteit zeewater drastisch achteruit

De kwaliteit van het water aan de stranden van Zuid-Holland en Noord-Holland is de laatste jaren ,,drastisch'' afgenomen, zo meldt de ANWB.

De organisatie ziet dan ook geen kans komend jaar de zogenoemde blauwe vlag te hijsen van de Foundation for Environmental Education voor veilig en schoon zwemwater in de beide provincies. Noord-Holland kreeg vorig jaar nog zes blauwe vlaggen, Zuid-Holland twee. Stranden die blauwe vlaggen kwijtraken, zijn in Noord-Holland Zandvoort, Huisduinen, Julianadorp aan Zee, Callantsoog, Groote Keeten, Petten en St. Maartenszee. In Zuid-Holland gaat het om Noordwijk en 't Gorsje in Goedereede.

Volgens de ANWB hebben metingen ,,ernstige overschrijdingen'' aangetoond van de streefwaarden voor fecale streptokokken en fecale colibacteriën. Oorzaak is het lozen van ongezuiverd rioolwater en ander afvalwater met menselijke en dierlijke fecaliën op zee. Dat gebeurt bij zware regenval. De capaciteit van de riolering en van de zuiveringsinstallaties is dan onvoldoende. Ongezuiverd rioolwater wordt dan op het oppervlaktewater geloosd en naar zee afgevoerd. In de zomer van 2002 zijn ruim 15.000 overstorten op het oppervlaktewater geregistreerd.

Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) deelt de zorg over de kwaliteit van het zwemwater. Volgens haar tonen metingen van het ministerie inderdaad aan dat ,,op bepaalde plekken'' de streefwaarden voor onder meer menselijke ontlasting, rioolwater en mestafvalstoffen worden overschreden. Maar: ,,Ondanks de overschrijding van de streefwaarden voldoen alle locaties wel aan de wettelijke grenswaarden van de huidige EU zwemwaterrichtlijn.'' Volgens Rijkswaterstaat is van een verhoogd gezondheidsrisico geen sprake. Een ANWB-woordvoerder ontkent dit. ,,De normen van de blauwe vlag voor fecale streptokokken zijn één op één dezelfde als die van de Europese Zwemwaterrichtlijn. Ze moeten de zaak niet bagatelliseren.''