Kritiek op VWS na `tikfoutje'

Topambtenaar Roel Bekker van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is in de problemen gekomen door waarschijnlijk een fout met de datum van een brief van zijn hand.

De secretaris-generaal had een brief geschreven aan het minister van Justitie dat het met fraude in de zorg wel meeviel. Deze brief was gedateerd op januari 2001. Het televisieprogramma Nova onthulde zaterdag het bestaan van deze brief en meldde dat Bekker deze pas in januari 2002 had geschreven.

Het verschil in deze data is van belang omdat in 2002 meer bekend was over fraude in de zorgsector. Deze fraude kwam de afgelopen weken in het nieuws door twee uitgelekte rapporten die al in 2001 zijn gemaakt. Het betreft rapporten van het openbaar ministerie en de koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Hierin wordt uitgebreid gemeld op welke manier zowel patiënten, artsen als instellingen zorgverzekeraars oplichten. Volgens het rapport van Zorgverzekeraars Nederland wordt er jaarlijks voor 400 tot 800 miljoen euro gefraudeerd.

Demissionair minister De Geus (VWS) hield zaterdag op advies van Bekker bij hoog en bij laag vol dat de brief van de hoogste VWS-ambtenaar aan Justitie van januari 2001 was en dat zijn ambtenaren toen dus niet op de hoogte konden zijn van de fraude. De Geus kwam hier gisteren op terug. Hij stuurde Nova een excuusbrief.

,,Bij naspeuring blijkt mij thans dat het, zoals u veronderstelde, om een tragische tikfout ging. Ik bied u mijn welgemeende excuses aan voor deze gang van zaken'', aldus De Geus.

In een toelichting zegt zijn woordvoerder dat een secretaresse vlak na de jaarwisseling nog het oude jaar had ingetikt. Deze secretaresse zou afgelopen week hebben bezworen dat de brief inderdaad van 2001 was. Maar aan de hand van het antwoord van Justitie bleek dit toch niet te kloppen.

De Geus en Bekker hebben vandaag een gesprek over de gang van zaken, waarbij de De Geus aankondigde Bekker ,,diep in de ogen te kijken''.

De Geus stelt overigens nu dat ook begin 2002 zijn ambtenaren nog niet op de hoogte waren van de grootschalige fraude. Het Kamerlid Wilders zou vanmiddag in de Tweede Kamer om een brief van De Geus vragen waarin de minister opheldering verschaft. Mogelijk komt er deze week of begin maart een Tweede-Kamerdebat over de kwestie.

Wilders vindt dat na ,,dit geklungel'' Bekker niet meer geschikt is om een onlangs begonnen onderzoek naar de zorgfraude te leiden.