Klonen vallen door de mand

Het imiteren van beroemde personen kan een onuitputtelijke bron van vermaak, bewondering en verbazing zijn – met uiteenlopende hoogtepunten als Kees van Kooten als Hans Alders, Erik van Muiswinkel als Anton Geesink of filmacteur Anthony Hopkins als een overtuigende Nixon en Picasso.

Programmamaakster Mas van Putten bedacht een nieuwsgierig makende variatie op het thema. In de vijfdelige serie De Dubbelganger waarvan de VARA morgen het tweede deel uitzendt, kruipen acteurs ter vermaak van de televisiekijker niet alleen in de huid van bekende Nederlanders, zij moeten ook een geloofwaardigheidsexamen afleggen voor een groep niets vermoedende toeschouwers.

Verleden week mocht de acteur Daniël Boissevain (bekend van de tv-serie All Stars) met brede gebaren en een wapperende pruik proberen door te gaan voor de illusionist Hans Klok tijdens een deel van diens optreden voor een publiek van amateurgoochelaars.

In de aflevering van morgenavond probeert de acteur Reinout Bussemaker (Unit 13) door te gaan voor de `Hallo-hier-zijn we-weer'-binnenhuisarchitect Jan des Bouvrie. Als gezelligheidsdier bezoekt de acteur – in het gezelschap van de vrouw van Des Bouvrie – mensen aan huis die om een interieuradvies hebben gevraagd.

Om de imitaties zo natuurgetrouw te laten verlopen kregen de acteurs hulp van een spelregisseur om zich de motoriek en de manier van spreken eigen te maken. Visagisten en stylisten kopieerden de kleding, het gebit en het haar zo natuurgetrouw mogelijk. De bekende Nederlanders stelden zich als levend studiemateriaal beschikbaar en begeleidden via een beeldscherm de imiterende acteurs tijdens hun optreden via een oormicrofoontje.

Helaas levert de serie geen spannend amusement op. Na de tamelijk langdradig in beeld gebrachte voorbereidingen, vallen de imitaties tegen, waarbij het publiek erg lauw reageert, terwijl bijna iedereen achteraf verklaart ,,dat-ie gelijk zag dat-ie 't niet was''.

Volgende week krijgt steracteur Gijs Scholten van Aschat de kans om mensen wijs te maken dat hij eigenlijk de zanger Marco Bakker is en verderop in de serie zal nog een poging worden gedaan om Henk Krol van de Gay-krant en Annemarie Jorritsma te klonen.

De dubbelganger, VARA, morgen, Ned.3, 23.17-23.58u.

    • Dik Rondeltap