Irak 1

Als Brit tegen de oorlog met Irak, wonend in Nederland, moest ik glimlachen om het interview met de Britse Ambassadeur Sir Colin Budd en zijn kritiek op de linkse partijen in Nederland (NRC Handelsblad, 11 februari).

Half januari heb ik tevergeefs gesproken met Sir Colin om hem ervan te overtuigen dat de voorgestelde oorlog louter de praktische uitwerking is van de jarenlange obsessie van Rumsfeld en Wolfowitz en anderen (zie: www.newamericancentury.org/iraqclintonletter.htm), gecombineerd met de noodzaak voor Bush om te bewijzen dat Amerika de enige wereldmogendheid is.

Helaas probeert Sir Colin nog steeds de sceptici (lees: PvdA) te overtuigen van het Brits-Amerikaanse gelijk.

Maar als links Nederland de gevaren daarvan wil beseffen, hoeft het zich alleen maar de persconferentie van Blair en Bush in het Witte Huis zo'n tien dagen geleden voor ogen te halen. Ik heb Tony Blair nog nooit zo bezweet, angstig en onzeker van stem gezien. Mijn advies voor links Nederland: geloof geen woord van de fanatici in Washington; maak de fout van Tony Blair niet.

    • John Hurst