Hongarije obstakel

NAVO-lidstaat Hongarije vormt voorlopig een obstakel op de route van Amerikaans oorlogsmaterieel naar Turkije. De conservatieve oppositiepartij Fidesz houdt besluitvorming tegen in het Hongaarse parlement. Hongarije had net als de andere landen in de regio eind vorige week het verzoek gekregen van de Amerikanen om de grens te openen voor doorvoer van militair materieel naar Turkije. Tsjechië, Slowakije, Roemenië en Bulgarije stemden daar onmiddellijk mee in.

In Hongarije werd de vraag gistermiddag aan het parlement voorgelegd. Daar bleek de Fidesz op het laatste moment `meer tijd nodig te hebben'. De blokkade van Fidesz betekent dat de Hongaarse grenzen voorlopig dicht blijven.

Het gesteggel in het Hongaarse parlement gaat om de vraag of het NAVO-materieel dat door de Amerikanen wordt doorgevoerd, uitsluitend defensief van aard is of ook offensief tegen Irak kan worden ingezet. Ook is er ruzie over de vraag of er eerst een nieuwe VN-resolutie moet komen of dat uitzicht op een nieuwe resolutie voldoende is.

De regeringscoalitie van sociaal-democraten en linkse liberalen is furieus over de opstelling van Fidesz. Een woordvoerder van de liberale SzDSz noemde het gedrag van de oppositie `schokkend en onverantwoordelijk'. Minister Kovács van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de hele operatie nu op Hongarije hangt. Omdat Oostenrijk vorige week weigerde het militair transport door te laten móeten de Amerikanen op hun weg vanuit Duitsland naar Turkije wel door Hongarije.