Grote roof van ruwe diamanten in België

`Diamonds are a girl's best friend, la-la-la.' Bij de Hoge Raad voor de Diamant in Antwerpen krijg je het bekende, vrolijke riedeltje als je telefonisch wordt doorverbonden. De mensen die er werken, klinken al even monter.

Je zou verwachten dat ze in zak en as zitten, sinds een concierge van het `Diamond Center' gisterochtend ontdekte dat ongeveer tweederde van de ondergrondse kluizen in het weekeinde was leeggeroofd.

Betrokkenen spreken van de grootste diamantroof ooit in Antwerpen.

De schade loopt in de tientallen miljoenen euro's: in één van de 123 leeggehaalde kluizen alleen al lag voor drie miljoen euro aan stenen. Volgens Youri Steverlynck van de Hoge Raad voor Diamant is de roof een zware strop voor de handelaars die hun stenen in de kluisjes bewaarden: ,,Zij zijn hun kapitaal kwijt.''

In het Diamond Center werken tweehonderd diamantairs, van wie de meesten er ook een kluis huren. De politie is nog bezig de schade te inventariseren.

Toch, zegt Bernard Finkelstein, die net als veel andere Antwerpse diamantairs in een ander gebouw werkt en de dans dus is ontsprongen, ,,was het niet het grote geld dat in die kluizen lag. Het gaat om courante, ruwe stenen die nog bewerkt moeten worden, niet om uitzonderlijke diamanten. Dat maakt het voor de dieven makkelijk om de buit te verhandelen, ja. Maar het zal geen grote invloed hebben op de handel als geheel. Bovendien zal de politie de daders wel vinden.

Het was een inside job. De dieven hebben geen spoor nagelaten, terwijl overal camera's hingen, deuren met codepasjes beveiligd waren, enzovoort. Ze moeten haast wel hulp van binnen hebben gekregen.''

Het was de tweede grote diamantroof in Antwerpen binnen tien jaar. In 1994 gingen de dieven er met stenen ter waarde van vijf miljoen euro vandoor. Ook toen lieten zij geen spoor na.

Wat de betrokkenen vermoedden, kwam uit: de daders waren geholpen door een werknemer van de Diamantkring zelf. Zij werden in de kraag gevat en een deel van de buit werd teruggevonden.

Ook nu gonst het in het diamantwereldje, waarin vooral joden en Indiërs een prominente rol spelen, van de geruchten. Daarbij vallen zelfs namen: zo zou het brein achter de vorige kraak onlangs weer in de buurt zijn gesignaleerd.

Maar een insider zegt: ,,Dat lijkt me sterk. Dit is een gesloten wereldje. Je ligt er helemaal uit als je het vertrouwen van de anderen hebt beschaamd.''

    • Caroline de Gruyter