Geen meerderheid meer voor PvdA, CDA

CDA en PvdA, de partijen die in onderhandeling zijn over een nieuwe coalitie, zijn in de jongste opiniepeiling hun meerderheid in de Tweede Kamer kwijt. In plaats van de huidige 86 zetels houden de partijen in een gisteren gepresenteerde peiling van Maurice de Hond samen nog maar 73 zetels over.

Het CDA heeft nu 44 zetels in de Tweede Kamer en is daarmee de grootste partij. Volgens De Hond zou de partij, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, 36 zetels overhouden. De PvdA, nu tweede partij met 42 zetels, zou 5 zetels verliezen en met 37 zetels de grootste worden. De VVD, nu 28 zetels, wint er volgens De Hond 6 en komt op 34 zetels.

De peiling komt krap een maand voor de Provinciale Statenverkiezingen, op 11 maart. Grote vraag is of CDA en PvdA ook daar een meerderheid zullen behalen. Nu hebben CDA en VVD een meerderheid in de Senaat.

GroenLinks en de SP zouden allebei tien zetels krijgen, nu hebben ze er respectievelijk acht en negen. Ook de LPF wint een beetje, van acht naar negen zetels. D66 stijgt van zes naar acht en de ChristenUnie gaat van drie naar vier. De SGP houdt twee zetels.

De Hond meldt tevens dat 57 procent van de CDA-kiezers een coalitie met de VVD wil en slechts 41 procent voor een combinatie van CDA en PvdA is.

Bij de Tweede-Kamerverkiezingen vertoonde de peiling van de Hond het grootste verschil met de einduitslag; hij zat er veertien zetels naast. Interview/NSS voorspelde de uitslag toen het beste: zes zetels verschil. Nipo had een afwijking van twaalf zetels.